Öne Çıkanlar Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisada kaybolan 2 teknisyen 6 saat sonra bulundu Yunusemre Kadınları Muhtar zatürreye yenik düştü Akhisar Arena

Yuntdağ Lavantayla Kalkınacak
Kolay bakımı, yüksek geliri ve verimliliğiyle bilinen lavanta Yuntdağı’nda toprakla buluştu. Yunusemre Belediyesi’nin çalışmalarıyla Köseler Mahallesinde gerçekleştirilen törende 2 bin fide dikildi. İlk etapta 11 dönüme lavanta ekmeyi öngördüklerini belirten Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi üreticilere de çağrıda bulunarak, "Gelin hep birlikte Yuntdağı’nı geliştirelim." dedi.
Daha önce üreticilere Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte lavanta üretimine ilişkin eğitim veren Yunusemre Belediyesi, bu eğitimleri pratiğe döktü. Yunusemre’nin kırsal mahallelerinden Köseler’de 2 bin lavanta fidesi toprakla buluştu. İlk etapta 2 dönümlük arazi üzerine ekilen lavantanın bu yıl 11 dönüm arazi üzerine ekilmesi öngörülüyor. Kolay bakımı ve verimliliğiyle bilinen bitkinin ekim törenine Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak, Belediye Kırsal Hizmetler Müdürü Ramiz Çoban, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Kurt, Yunusemre Belediyesi Kırsal Kalkınma Komisyonu Başkanı Mustafa Gürler, daire müdürleri, öğrenciler ve mahalle halkı katıldı.
MUHTARDAN YUNUSEMRE BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR
Törende konuşan Köseler Mahallesi Muhtarı Arif Koç, 2009’da bölgeye yapılan sulama göletiyle tarıma yöneldiklerini belirterek bu konuda kendilerine gerek eğitimlerle gerekse ağaç aşılama çalışmalarıyla destek veren Yunusemre Belediyesine teşekkür etti. Muhtar Koç, "100 haneli mahallemizin nüfusu 280. En büyük geçim kaynağı ise hayvancılık. 2009 yılında sulama göletinin kurulmasıyla tarımla tanıştık. Lavanta bilmediğimiz bir bitki. Yunusemre Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürlüğü yetkilileri bu konuda bizlere eğitim vererek bitkiyi ve verimliliğini anlattı. Bizler de ekmek istedik ve bu konuda müracaatımızı yaptık. Yunusemre Belediyemiz Manisa’mızın en ücra köşesi olan mahallemize kadar hizmet getiriyor. Başta belediye başkanımız olmak üzere çalışmada emeği olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Karaahmetli Mahalle Muhtarı İsmail Gençay da, Yunusemre Belediyesi’nin mahallelerine yaptığı hizmetlerden memnun olduklarını söyledi. Muhtarların konuşmalarının ardından söz alan Yunusemre Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Ramiz Çoban ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Fatih Çiçek de ortak yürütülen çalışma hakkında bilgi verdi.
2 YILDA 100 BİN AĞAÇ AŞILANDI
Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi de kırsal kalkınma hamleleriyle bölgede tarımı geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Başkan Çerçi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Köseler Mahallesi bakir bir alan. 2009’da İl Özel İdaremizin kanalıyla sulama göletinin yapılması sonucu tarıma elverişli bir hale getirildi. Sulamanın rahatlıkla yapılması için altyapı çalışmaları tamamlandı. Bu bölge organik tarıma da oldukça elverişli. Yuntdağı’nda yapılacak çok iş var. Tarım potansiyeli oldukça yüksek. Köylerimizin gelişmesi için arazi yapısına uygun tarım yapılması gerekiyor. Buralara uygun tarım modeli oluşturup bir sektör yaratmak istiyoruz. 2 yıldır müdürlüğümüz bu konuda yoğun mesai harcıyor. 2 yılda yaklaşık 100 bin ağaca Antep Fıstığı, Ceviz ve meyve aşılamaları yaptık, yapmayı da sürdürüyoruz. Bunlar üreticimiz için gelir getiren çalışmalar." dedi.
YUNTDAĞI LAVANTA DİYARI OLACAK
"Yuntdağı’nı lavanta diyarı haline getirmek istiyoruz" diyen Başkan Çerçi bölge halkına da çağrıda bulunarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Lavanta kozmetik ve ilaç sanayinde oldukça önemli bir bitki. Tohumları, yağları çok değerli… Türkiye lavantayı dışarıdan alıyor. Ciddi bir açık var. Yuntdağı’nı lavanta diyarı haline getirmek istiyoruz. Ekime, Köseler Mahallemizde başladık. Burada sulama imkânları var. Üreticilerimize yeni bir ürün sunuyoruz. Onların da desteğiyle lavanta üretimini geliştireceğiz. Bir sektör oluşturacağız. Biz istiyoruz ki; kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı şehre mecbur etmeyelim, arazilerini kullanmalarını sağlayalım. Burada yaklaşık bin dönüm arazi değerlendirilebilir. İnsanımızın harekete geçmesi gerekiyor. Gelin hep birlikte Yuntdağı’nı geliştirelim. Biz kırsal kalkınma hamlelerimizle elimizi taşın altına koyuyoruz.”
Konuşmaların ardından Yunusemre Belediyesi’nin temin ettiği fideleri mahalle halkıyla birlikte toprakla buluşturan Başkan Çerçi ve beraberindekiler, ürünün hayırlı kazançlar getirmesini temenni etti. Başkan Çerçi’ye yoğun ilgi gösteren vatandaşlar ise, "Bölgemize yapılan yatırımlarla topraklarımız değerlenecek. Allah sizlerden razı olsun" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel