Öne Çıkanlar izmir istanbul Kula Devlet Hastanesi Serbest Gündem Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu enflasyon açıklaması

Şehzadeler 506. Ayvaz Dede Şenliklerine Katıldı
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik Bosna Hersek, Donji Vakuf Belediyesinin davetlisi olarak bu yıl 506’ncısı düzenlenen ‘Ayvaz Dede Şenliklerine’ katıldı. Bosna Hersek’te 506 yıldır düzenlenen, ‘Ayvaz Dede Şenliklerine’ bu yıl Türkiye’den yaklaşık 500 kişinin katıldığını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Manisa’mızdan, Fatih Sultan Mehmet Han ile birlikte Saray Bosna’ya gelen Ayvaz Dede’yi rahmetle anıyorum.” dedi.
Bosna Hersek’in Donji Vakuf kentinde Bu yıl 506’ncısı düzenlenen ‘Ayvaz Dede Şenliklerine’ Türkiye’den yoğun katılım oldu. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Belediye Meclis üyelerinin de kardeş şehir olarak katıldığı ‘506. Ayvaz Dede Şenliklerine’ Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in yanı sıra Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ve belediye meclis üyeleri de katıldı. ‘506’ncı Ayvaz Dede Şenlikleri’ kapsamında Şehzadeler Belediyesi’nin kardeş belediyesi olan Donji Vakuf Belediyesini ziyaret eden Başkan Çelik ve beraberindeki heyeti, Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç karşıladı. Donji Vakuf Belediyesi ziyaretinde duygu dolu anlar yaşandığını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Bu yıl 506’ncısı düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri’ne Manisa’dan Donji Vakuf Belediyesinin iki kardeş belediyesi olan Şehzadeler Belediyesi ve Akhisar Belediyesi olarak belediye meclis üyelerimiz ile birlikte katıldık. Ayrıca bugün Yunusemre Belediye Başkanımız Mehmet Çerçi de bizim davetlimiz olarak bu şenliklere katılmıştır. Bizlere göstermiş olduğu misafirperverliklerinden dolayı, Donji Vakuf Belediyesinin değerli Başkanı Hüso Susiç’e çok teşekkür ediyorum. Belediye binasına girdiğimizde binanın girişinden itibaren Türk Bayrakları ile süslenmiş olduğunu görmek bizleri çok duygulandırdı. Horasan Erenlerinden olan Ayvaz Dede Manisa, Akhisar bölgesinden, İstanbul Fatihi, Fatih Sultan Mehmet Han ile birlikte Saray Bosna’ya gelen, Boşnaklar tarafından ‘Ajvatovica’ olarak anılan Ayvaz Dede, rivayete göre susuzluk çekilen o dönemlerde 40 gün bölgede kalarak su bulur. Bu nedenle Bosna Hersek’te 5 asırdır Ayvaz Dede büyük bir saygı ile anılmaktadır. Bu yıl Türkiye’den yaklaşık 500 kişilik bir heyet bu şenliklere katılmıştır. Şehzadeler Belediyesi olarak bizler de bu yıl düzenlenen bu şenliklere katıldık. Yüz yıllardır süren Türkiye, Bosna Hersek kardeşliği bu vesileler ile hiçbir zarar görmeden ebediyete kadar sürecektir. Bu vesile ile iki ülkenin kardeşlik bağlarına büyük katkılar sağlamış olan Avaz Dedeyi rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.
“KARDEŞLERİMİZ İLE BİR ARAYA GELMEKTEN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ”
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’i Donji Vakuf Belediyesinde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Susiç, “Türkiye’den gelerek bizleri onurlandıran çok değerli kardeş belediye başkanımıza ve beraberindeki heyete çok teşekkür ediyorum. Her yıl düzenlenen ‘Ayvaz Dede Şenliklerimizde’ kardeşlerimiz ile bir arada olmak bizleri çok mutlu ediyor. Bu şenlik aynı zamanda iki ülke arasında güç kardeşlik bağlarının oluşmasına neden oluyor. Bundan sonraki yıllarda da düzenleyeceğimiz şenliklerimizde yeniden sizleri burada misafir etmek istediğimizi belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz aylarda kardeş şehrimiz olan Şehzadeler Belediyesini ziyaret etmiştik. Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik bizleri gerçekten çok sıcak karşılaşmıştı. Bu nedenle kendisine bir kez daha çok teşekkür ediyor ve şehrimizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç’e Mesir Macunu ve dizüstü bilgisayar hediye ederken, MHP Meclis Üyesi Mustafa Zeybek de Başkan Susiç’e Türk Bayrağı hediye etti. Belediye ziyaretinin ardından düzenlenen kortej yürüyüşüne katılan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve belediye meclis üyeleri birlikte yürüyerek halkı selamladı. Bosna Hersek halkı kortej yürüyüşü esnasında Manisa’dan katılan misafirlere büyük sevgi gösterisinde bulundu.
AYVAZ DEDE KİMDİR?
Ayvaz Dede irşad maksadıyla Anadolu’dan bölgeye gelen Horasan erenlerindendir. İnanışa göre, Manisalı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Eski Yugoslavya döneminde, 1947’de yasaklanan Ayvaz Dede Şenlikleri, 1990’dan itibaren yeniden düzenlenmeye başlandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel