Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu izmir istanbul Serbest Gündem

Manisa'da 50 Yıllık Gelenek Yeniden Hayat Buldu

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde geçtiğimiz hafta nişanlanan Mustafa Çekkaş ile Pınar Yalçın çiftçinin aileleri 50 yıllık "Gelin Sinisi" geleneğini sürdürdü. Geleneklere göre Çekkaş ailesi, gelin evi olan Yalçın ailesini ziyaret etmek için hediye hazırlıklarını tamamladı. Daha sonra hediyeler 12 adet sini adı verilen büyük bir tepsiye yerleştirildi. Hediyelerin bulunduğu 12 sini el işi süslemelerle işlendikten sonra Çekkaş ailesinin kadınları Mimar Sinan Mahallesindeki evlerinden Şehit Ali Suyabatmaz Caddesi üzerinde yaya olarak kız evinin bulunduğu Aşağıkoçaklar Mahallesine kadar yaya olarak ulaştırdı. Neredeyse unutulmaya yüz tutan "Gelin Sinisi" geleneğini gören vatandaşlar bu anları cep telefonlarıyla görüntülemeyi de ihmal etmedi. Böyle bir geleneği yaşattıkları için mutlu olduklarını söyleyen damadın annesi Fadime Çekkaş, "Bir hafta sonra gelenek olarak oğlan evi kız evine akrabaları ile ziyaret ederler. Ben de 50 yıldan bu yana yapılmayan 'Gelin Sinisi' geleneğini yaşatmak için bu tür bir etkinlik yaptık. 12 kadın başlarının üzerine sini alarak, oğlan evine gittik. Gerçekten görenlerin ilgisini çekti. Cadde boyunca cep telefonları ile çektiler. 50 yıllık geleneği yaşattığımız için de mutluyum" diye konuştu. 
Damat Mustafa Çekkaş'ın teyzesi Hatice Tunalı ise, "Biz oğlan evinde kız evine göndereceğimiz hediyeleri eşyaları 12 sini içerisine koyduk. Üzerine özenle işlenmiş örtülerle örttük. 12 kadın başlarının üzerine sini alarak kız evinin yolunu tuttuk. Bu sinilerin içesinde kuru çerezler, baklavalar, kız evinin yakınlarına ayakkabı, çorap, gömlek, lokum, şeker, tahinli pideler konulur. Dünürler ve gelin kızımız için de alınan eşyalar konuldu. Kız evi de bizlere çeşitli hediyeler verildi. İlçede unutulan 'Gelin Sinisi' geleneğini tekrar yaşattık" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel