Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu izmir istanbul Serbest Gündem

İki Kardeş Festival UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasına Aday
UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirasa sahip aday iki kardeş festivali olan Bosna’daki Ayvaz Dede Şenlikleri ile Akhisar’daki Çağlak Festivali bu yıl da kardeşlik köprüsünde buluştu.
Manisa’nın Akhisar ilçesinde 557’ncisi gerçekleştirilen Çağlak Festivali ile Bosna-Hersek’in Donji Vakuf Belediyesi Prusac beldesinde 506’ncı yılı kutlanan Ayvaz Dede Şenlikleri dünyada en uzun soluklu devam eden tek kardeş festival olma ünvanını da elde etti. Bu kapsamda Akhisar Belediyesi bünyesinde oluşturulan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı önderliğindeki heyet Bosna’daki dostlarını bu yıl da şenliklerde yalnız bırakmadı.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve belediye meclis üyelerinden oluşan heyeti Bosna’da kardeş şehir Donji Vakuf Belediye Başkanı Hüso Susiç karşıladı.
Akhisar Heyetini Donji Vakuf Belediyesinde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Susiç, “Türkiye’den gelerek bizleri onurlandıran çok değerli kardeş belediye başkanımıza ve beraberindeki heyete çok teşekkür ediyorum. Her yıl düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerimizde kardeşlerimiz ile bir arada olmak bizleri çok mutlu ediyor. Bu şenlik aynı zamanda iki ülke arasında güçlü kardeşlik bağlarının oluşmasına neden oluyor. Bundan sonraki yıllarda da düzenleyeceğimiz şenliklerimizde yeniden sizleri burada misafir etmek istediğimizi belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz aylarda kardeş şehrimiz olan Akhisar Belediyesini ziyaret etmiştik. Her yıl gerçekleşen ve giderek artan kardeşlik bağlarımız artık daha da kuvvetlenmiştir. Geçmişten gelen ve geleceğe bırakacağımız en büyük mirasımız kardeşliğimiz daim olsun.” dedi.
Akhisar’ın Yatağan Mahallesinden Bosna Hersek’e gitmiş bir Horasan Ereni olan Ayvaz Dede’nin mirasına sahip çıktıklarını ifade eden Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı da şunları söyledi:
"Ayvaz Dede biliyorsunuz bir Akhisarlı, Yatağan Mahallemizden gitmiş, Bosna’nın İslamlaşması için önemli çabalar sarfetmiştir. Dolayısıyla Akhisar’dan gitmiş olması, bizim Çağlak Festivali’mizin, burada da Ayvaz Dede Şenlikleri’nin kutlanıyor olması önemli. Bu keşfettiğimiz yeni bir değerdir. Hep birlikte Akhisarlılar olarak buna da sahip çıkıyoruz ve bunu da ileri bir noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Bosna ve Balkanlarla bütün coğrafyamız ile kurduğumuz köprü Akhisarlıların katkısı ile daha da sağlamlaşıyor. Biz medeniyet sınırlarımızı hatırlıyoruz. Bizim medeniyetimize ait kavramları da katarak onun üzerinden hayatımızı güncellemeye çalışıyoruz, yeni değerler üretmeye çalışıyoruz. Bu arada yeni bir değer olarak Ayvaz Dede Şenliklerini ve Çağlak Festivali’ni UNESCO somut olmayan kültürel mirasa katmaya karar verdik. İnşallah bu konuda da çalışmalarımız var. Ayvaz Dede ve Çağlak Festivallerimizi evrensel bir boyuta taşıyıp, evrensel bir tescil gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunun yanında paydaşlarımızla birlikte Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki var olan ticari köprüleri daha da sağlamlaştırmak adına Akhisar Belediyesi olarak bir çok projeye imza attık."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel