Öne Çıkanlar MOSTEMden Büyük Firmalardaki Personel Çocuklarına Kodlama Eğitimi Emekliye 241 lira zam alaşehir mitingi Baba İlgilenir Zafer Sezer Alp

"Her bir asmayı köklediğimde içim acıyor"

Manisa'nın Alaşehir ilçesi Tepeköy Mahallesi'nde üzüm üreticiliği ile geçimini sağlayan İlhan Tamaç, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarına tepki gösterdi. Sezon başlangıcında ürünün kilogram fiyatının en az 5 lira olmasını beklediklerini ancak üretim maliyetlerindeki artışa rağmen üzüm fiyatlarında tatmin edici bir artış olmadığını belirten Tamaç, 4 dönüm bağını sökmeye başladı. Sökme işleminin yaklaşık bir hafta süreceğini kaydeden Tamaç, "Son yıllarda çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde artan maliyetler bizleri oldukça zorlamaya başladı. İşçilik maliyetleri, mazot ve diğer giderler her geçen gün artarken üzüm fiyatlarında bir artış olmadı. Birçok kalemde işçilik, mazot ve zirai ilaç başta olmak üzere gündelik hayatta her şeye zam gelirken üzüm fiyatları yerinde sayıyor. Geçtiğimiz yıl üzümlerimizi kilosu 3 lira 40 kuruşa vermiştik. Bu yıl fiyat 3 lira 50 kuruş civarında seyrediyor. Artık maliyetlerimizi bile karşılayamıyoruz. Bir hesap yaptık; 5 dönüm bağın masrafı yaklaşık olarak 5 bin TL. Bunun içerisinde mazotu, gübresi, suyu, kesimi, budağı hepsi var. Bir çiftçi, 5 dönüm bağdan ortalama 3 ton üzüm alsa ve 4 TL’den satsa 12 bin TL para ediyor. 12 ayda 7 bin TL kar etmiş görünüyor. 7 bin TL ile bir yıl boyunca ne yapabilir? Maliyetlerin her geçen gün artmasına karşın ürettiğimiz üründen beklediğimiz fiyatı alamamamız sonucu bağımızı köklüyoruz. Bağıma, eşim ve ailem ile birlikte yıllarca emek verdik. Ama karşılığını alamadığımız için bağımı bozmaya mecbur kaldım. Her bir asmayı köklediğimde içim acıyor ama buna mecbur kaldık. Arazimde üzüm dışında maliyet girdisi daha düşük farklı bir ürün üreteceğim" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel