Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA ŞEHRİN KARAKTERİ

Astımda genetik faktörler de önemli

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astımda genetik faktörlerin de rol oynadığını belirterek, anne ve babası astımlı olan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu söyledi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, ‘2 Mayıs Dünya Astım Günü’ nedeniyle hasta bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Astım hastaları, Göğüs Hastalıkları dalı öğretim üyelerinden, astımla mücadele etmenin yollarını öğrenirken, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astımda genetik faktörlerin de rol oynadığını belirterek, anne ve babası astımlı olan kişilerin daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel nedenlerin de etkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yorgancıoğlu, “Hava yoluyla bahar aylarındaki polenler, hava kirliliği ve sigara önemli bir faktör. Özellikle hava kirliliğine dayalı olarak astım hastalarının sayısında artış var. Kırsalda yaşayan çocuklar erken dönemde hayvanlarla teması olduğu için ve bitkilerle iç içe yaşadığı için duyarsızlaşıyor. Ancak şehirde yaşayan çocuklar, sokakta oynamayan, hayvanlarla ilişkisi olmayan çocuklarda astım arttı. Biraz modern yaşam astımın artmasına neden oldu” dedi.

Astım hastalarının korkmamasını isteyen Prof. Dr. Yorgancıoğlu, hastalara dengeli bir spor önererek, “Özellikle astım hastaları için yüzmeyi öneriyoruz. Çok faydası oluyor. Düzenli ve çok yormayan egzersizler daha kaliteli nefes almalarını sağlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. Yorgancıoğlu, astım hastalığının oto boyacılarında, beyaz eşya fabrikalarında çalışanlarda, seramik işçilerinde, kadın kuaförlerinde ve fırıncılarda daha sık görüldüğünü söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel