Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA

Arabası olanlar dikkat!

Değer kaybı tazminatını aracılara kaptırmayın. Hürriyet yazarı Noyan Doğan  arabası olan herkesi çok yakından ilgilendiren bir konuyu kaleme aldı. İşte o yazı...  'Aracınızın kaybettiği değeri hemen tazmin etmek ister misiniz?’... ‘Aracınızın değer kaybını vakit, nakit kaybetmeden almak için formu doldurun’... ‘Değer kaybınıza anında nakit’... Girin internete, değer kaybı ile ilgili böyle onlarca ilan, onlarca sırf bu iş için kurulmuş internet siteleri bulursunuz. Kim bunlar? Aracılar. Aralarında mesleği avukatlık olanlar da var, bu işi iş edinmiş sade vatandaşlar da. Neye aracılık ediyorlar? Araçları hasarlanan sürücülerin değer kaybı tazminatı almalarına. Yasal mı? Yasal. Gerek var mı? Hiç gerek yok. Neden gerek olmadığını, aracı adı altındaki kişilerin nasıl rant elde ettiğini anlatayım.

Son dönemde okuyuculardan değer kaybı ile ilgili çokça soru alıyorum. Kimileri, tazminatı nasıl alacağını soruyor, kimileri bahsettiğim bu aracılara güvenip güvenmeyeceğini merak ediyor, kimileri desigorta şirketinin verdiği tazminat tutarını beğenmediğinden yakınıyor. Sigortacılarla konuştum, onlar da bu işten dertli.

VATANDAŞ NASIL KANDIRILIYOR?

Kaza sonrası onarım gören araçların piyasa rayiç değerinde, yani ikinci el değerinde meydana gelen maddi kayıplar, trafik sigortasından karşılanıyor. Buna, değer kaybı tazminatı deniyor. Sigorta şirketinin araçtaki değer kaybını nasıl hesaplayacağı ve vatandaşa kaç para ödeyeceği ise trafik sigortasının şartlarında açık açık yazıyor. Trafik sigortası kapsamında araç başına ödenecek en yüksek maddi tazminat tutarı 36 bin lira ve değer kaybı tazminatı da bu rakamın içinde. Kaza geçiren bir sürücü, bugün kaza tespit tutanağı ile birlikte değer kaybı için de sigorta şirketine başvurduğunda; şirket, trafik sigortası şartlarına göre hesaplamayı yapıp hem araçtaki hasarı hem de değer kaybını vatandaşa ödeyecek.

SİGORTACILAR DA DERTLİ

Peki, sorun nerede? Hasar takibi yapan bu aracılar, yetkili kurumlardan tamirhanelere, çekicilere kadar kurdukları ağ sayesinde; hasar görmüş araç sahiplerine ulaşıp, ‘bize vekalet verin, daha fazla tazminat alalım’ ya da ‘değer kaybını hemen ödeyelim, bize vekalet verin’ diye kandırıyor. Vatandaştan aldıkları vekaletlerle de sigorta şirketlerine başvurmak yerine daha fazla tazminat almak için Tahkim Komisyonuna başvuruyor. Böylece hem vekalet ücreti alıyor hem de aldıkları fazla tazminatı cebe indiriyor. Vatandaşın cebine ise bir şey girmiyor.

Şunu da belirteyim, ortalama değer tazminatı için ödenen rakam, araç başına 2 bin ila 5 bin lira arasında değişiyor. Ama iş Tahkim Komisyonu’na gittiğinde farklılaşıyor. Örnekle anlatayım. Vatandaş, değer kaybı için sigorta şirketine başvuruyor. Şirket, hesaplıyor ve 2 bin lira tazminat ödüyor. Aracı, devreye giriyor, sürücüye, ‘daha fazla tazminat alman lazım, ver bana vekaleti, ben hallederim’ diyor. Aracı vekaletle Tahkim Komisyonu’na başvuruyor. Komisyon, eksper atıyor; eksper, sübjektif kriterlere göre kanaat kullanıp, sürücüye 2.800 lira ödenmesine karar veriyor. Ama bu arada 100 lira Tahkim Komisyonu ücreti, 350 lira sigorta hakemi ücreti, 330 lira bilir kişi (eksper) ücreti ve aracının vekalet ücreti eklendiğinde sigorta şirketi 6 bin liraya yakın para ödüyor. İşte, sigortacılar da bundan dertli. Belki vatandaşın cebine 800 lira daha fazla tazminat giriyor ama hem bu parayı 4 ay sonra alıyor hem de geri kalan 4 bin liraya yakın para başkalarının cebine gidiyor. Bugün Tahkim Komisyonuna gelen başvuruların yüzde 75’i işte bu değer kaybı tazminatlarından kaynaklanıyor. Sadece 2018’de 900 bine yakın maddi hasarlı kaza sonucu kaza tespit tutanağı düzenlendiğini hesaba katarsak, varın bu işten kimlerin, ne kadar rant elde ettiğini siz düşünün.

Diyeceğim o ki, vatandaşların, değer kaybı tazminatı izin aracılara falan itibar etmesine gerek yok; kaza tutanağı ile birlikte sigorta şirketine başvurmaları yeterli. Ayrıca vatandaşlar, kendi başlarına da Tahkim Komisyonuna başvurabilirler ki, zaten tahkim de vatandaş başvursun diye kuruldu; aracılar rant elde etsin diye değil.

Anahtar Kelimeler:
Arabası Olanlar Dikkat!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel