Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA

78 Yaşındaki Nalbant Yılın Ahisi Seçildi
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) tarafından bu yıl 29’uncusu kutlanan Ahilik Haftası açılış programında yılın ahisi, yılın genç girişimcisi ve yılın kadın girişimcisi ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Akhisar ilçesinde nalbantlık mesleğinin son temsilcisi olan 78 yaşındaki 51 yıllık nalbant ustası Erdoğan Asallı Manisa’da yılın ahisi seçildi.
Bu yıl 29’uncusu kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri Cumhuriyet Meydanında Milli Egemenlik Anıtına Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter’in çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törene katılan protokol üyeleri mehter takımı eşliğinde Ahilik Haftası açılış programının yapılacağı Yeni Han’a kadar kortej eşliğinde yürüdü.
Yeni Han’da yapılan törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, MESKOP Başkanı Recep Çınar, Yunusemre Belediye Başkan Vekili İdris Avşar, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Manisa Müftüsü Sinan Cihan, daire müdürleri, oda başkanları ve davetliler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, “Bugün birçok gelişmiş ülkede, esnaf ve sanatkarlar ve küçük işletmeler, birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor. Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf sanatkarın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Bizler de esnaf ve sanatkar camiası olarak iş yerlerimizle çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere uyarlamalıyız. Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık devletimizi daima yanımızda bulmalıyız, yalnız bırakılmamalıyız. Gelişen teknoloji ile birlikte akıl almaz bir rekabet ortamında yok olmamak için gelişmeye ihtiyaç duyan günümüz esnaf ve sanatkarları kendi kaderlerine terk edilmemelidir. Esnaf ve sanatkarımıza devletçe verilecek her türlü destek karşılıksız kalmayacak, toplumumuza istihdam ve katma değer olarak geri dönecektir.” dedi.
Geriter, esnaf ve sanatkarın öncelikli sorunlarını ise şöyle açıkladı:
“Destek programlarında ve teşvik paketlerinde esnaf ve sanatkarlara yer verilmemesi, uygun koşullu finansman imkanlarının yetersizliği, vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarından kaynaklanan sorunlar, mesleki eğitim sistemimizin geliştirilmesi ve haksız rekabet gibi konuların dikkate alınmaması, ileride telafisi mümkün olmayacak ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabilecektir. Buna rıza gösterilmeyeceğine ve izin verilmeyeceğine inanıyorum.”
Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik ve mesleki örgütlenme gibi konuların Ahilik kültüründen Batı’ya geçtiğini kaydeden Geriter, “Biz ise sanki bu ortamı ve kültürü hiç yaşamamış gibi Batı’yı kendimize örnek alarak kendimizi düzeltmeye çalışıyoruz. Bu yüzden esnaf ve sanatkarlar olarak Ahilik Haftasını çok önemsiyoruz. Bu anlayışı canlı tutmak ve hayatımıza uygulamak mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, “Bu topraklardaki bin yıllık varlığımız, bu toprakları kendi kültürümüzle, inançlarımızla, geleneklerimizle barıştırmamız ve bu topraklarda hakim kültür olarak varlığımızı sürdürebilmemizin çok derinlikli kodları var. Bunlardan belki de en önemlilerden birisi ahilik, bir esnaf örgütlenmesi bir esnaf organizasyonu. Ahilikteki her bir prensip üzerinden asırlar geçmiş, yüzyıllar geçmiş olgunlaşmış ve doğrulanmış, insanımızın dimağına , hayatına yer etmiş prensiplerdir ve biz bunlar hemen yanı başımızda dururken başkalarından kurtuluş reçeteleri aramaya çalışıyoruz. Umarım Ahilik Haftamız ve bu etkinliklerimiz bir nebze dahi olsa bu konularda kafa yormamıza vesile olur ve hayatımıza, özellikle iş hayatımıza bazı güzellikleri keşfedip yeniden yansıtmamıza vesile olur.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Yunusemre Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından temsili şed kuşatma gösterisi sahnelendi. Temsili gösterinin ardından ise ödül törenine geçildi. Yılın ahisi seçilen Manisa’nın Akhisar ilçesinde mesleğinin son temsilcisi olan 78 yaşındaki nalbant ustası Erdoğan Asallı’ya ödülü Manisa Valisi Erdoğan Bektaş tarafından verildi. Manisa’da yılın kadın girişimcisi seçilen Salihli ilçesinde servis şoförlüğü yapan 39 yaşındaki Ayşe Ünal’a ödülü Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ziya Elmalı tarafından takdim edildi. Manisa’da yılın genç girişimcisi seçilen Selendi ilçesinde 2 aydır berberlik yapan 21 yaşındaki Tuncay Akkaş’a ödülü Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik tarafından verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel