İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZİRVESİ

          Sevgili okuyucularım;

      İtalya ev sahipliği yapıyor G-20 zirvesine, 30 EKİM Cumartesi günü Roma'da başlayan, Dünyanın en büyük ekonomilerinin dünya liderleri, COVİD-19 salgını sonrası toparlanma ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere ortak endişelerini dile getirdiler.

      İtalya Başbakanı Mario Draghi, sıkı COVID-19 protokolü kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ve diğer  liderleri karşıladı.

    G-20 Zirvesi, liderlerin fiili olarak son iki yılda karşılaştıkları ilk toplantı oldu. Bu  zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Tsingpin ve Meksika Devlet Başkanı Andes Manuel Lopez Obrador katılmıyor. Ülkelerindeki COVİD-19 pandemi gerekçesi gösterilse de acaba öylemi soru işareti doğurmuştur. Zirveye sanal olarak katılacaklarını açıkladılar.

   G-20 toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2021 yılı sonuna kadar dünya ülkelerinin aşıyı nüfusun en az yüzde 40'ına, 2022 ortalarına kadar ise yüzde 70'ine uygulama hedefini tutturmak için gerekli tüm adımları atacaklarını açıklıyor.

   ABD ve Endonezya'nın önerisiyle, gelecekteki COVİD – 19 BENZERİ Pandemiler için hazırlanmak,  ayrı bir mali ortak koordinasyon mekanizması üzerinde anlaşma sağlanması istense de. toplantı da ortak karar çıkmadığı görüldü.

   Bu arada, Beyaz Saray'dan Türkiye ile ilgili ilişkilerin son durumu hakkında, zirve öncesi açıklama yapılmıştı.

     Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki, 25 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Türkiye ile ortaya çıkan diplomatik skandal hakkında konuştu. Biden, yaklaşan G-20 zirvesi sırasında Ardoğan toplantısı hakkında da açıklamalarda bulundu.

     Basın toplantısında Jen Psaki'ye, Viyana Sözleşmesi'ne dayanan Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin davet sonrası açıklamaların geri adım gibi görünüp görünmediği soruldu.

     Basın sözcüsü Jen Psaki, "olayların bu şekilde takdir edilmesi gerektiğini" söyledi. “Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin ve aktivistlerin tutuklanmasını konuşmaya devam edeceğiz. Bu konuda olduğu gibi, bizi ilgilendiren konuları hem özel hem de kamusal olarak güncel tutuyoruz. Türkiye, ortak çıkarlar konusunda birlikte çalışmaya devam ettiğimiz ve NATO'da müttefik olduğumuz bir ülkedir." Diye cevapladı.

    ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'in G-20 zirvesinin oturum aralarında bir araya gelip gelmeyeceği konusu da gündemdeydi.

     Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteresh, “Roma'da BM'nin İtalya'dan sonra dünya liderlerinin ayrılacağı Glasgow'daki COP-26 iklim konferansı öncesinde zirveyi "işleri yoluna koymak" için bir fırsat olarak nitelendiriyorum” diye açıkladı.

  Antonio Gutteresh; “Glasgow zirvesinin hiçbir etkisi olmayacak kadar ciddi bir risk var. Şu anda ülkelerin belirlediği bağışlar, hükümetlerin sembol vaatleri, hala dünyanın yüzde 2,7 ısınmasına yol açıyor." dedi.

    Amerikan Sahiplik Enstitüsü'nden, bilim adamı Dalibor Rohak, "Vaatler olacak, en iyi ihtimalle Paris'te gördüklerimiz gibi şeyler olacak." Diyerek güvensizlik belirtisi yorumunu yapıyor. Rohak, iklim değişikliği konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilmesi için dünyanın somut adımlar atması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

     Beyaz Saray yetkilileri yaptıkları açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazar günü Roma'da düzenlenen G-20 zirvesi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan ile "son derece yapıcı görüşmeler" gerçekleştirdiğini açıkladı. Toplantı, Washington ile Ankara arasında gerginlik ve stratejik anlaşmazlıkların olduğu bir dönemde gerçekleşti.

    Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili gazetecilere verdiği demeçte, "Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurma ve anlaşmazlıkları yönetmek için etkili bir yol bulma arzusunu açıkça dile getirdi." diyor. Yetkililer, “Görüşülen konular arasında Afganistan, Suriye, Libya, Güney Kafkasya, iklim, insan haklarının yanı sıra Türkiye'nin ABD'nin F-16 savaş jetleri talebinin de yer aldığını” belirtiyorlar.

    Biden; "geçmemiz gereken bir süreç olduğunu açıkça belirttiğini" söylüyorlar. 2019 yılında, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump yönetiminde Pentagon, Türkiye'nin Rusya'nın S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle Türkiye'yi F-35 programından çekmişti. Şimdi ise Ankara, ABD'li Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen 40 adet F-16 savaş jeti ve hava kuvvetlerindeki mevcut uçaklar için yaklaşık 80 adet modernizasyon ünitesi satın almak istiyor.

   Ve ABD'li milletvekilleri Biden yönetimine Türkiye'ye F-16 satmama çağrısında bulundular ve Ankara'nın "düşman gibi davrandığını da söylüyorlar.

   Ve Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Avrupa, Rusya ve Avrasya Programı müdür yardımcısı Rachel Ellehuus, "Bu toplantı, Başkan Biden'ın Bir NATO müttefikinden gelen beklenmedik kabul edilemez davranışlar hakkında Türkiye'ye bir mesaj göndermesi açısından önemlidir." diyor.

      Biden'ın stratejik politikası ile, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden bu yana ortaya çıkan güvenlik sorunları ve Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki rolünün yanı sıra NATO'daki performansına ilişkin beklentileri de dahil olmak üzere Türkiye'ye ortak olarak bir dizi konuyu ileteceğini söyledi.

      İki NATO ülkesi arasındaki ikili ilişkiler de insan hakları sorunu nedeniyle gerilmiştir. Biden, başkan olarak ABD dış politikasının temel ilkeleri olarak insan hakları ve demokrasiyi geri getirme sözü vermiştir. Geçen yılın Ağustos ayında göreve gelmeden önce Demokrat başkan aday adaylarından Biden, ABD'nin "avtoritar" Arktik'e yeni bir yaklaşım önermişti. Ankara ise yorumlarını "müdahaleci" olarak nitelendirmişti.

     O zamandan beri, Erdoğan, Biden ilişkileri konusunda daha pragmatik davrandıkları görüldü. Biden, Afganistan'daki güçlerin kaotik bir şekilde geri çekilmesinin ardından bölgede başka bir gerginlik yaşanmamasını istiyor.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülke içinde siyasi zorluklarla karşı karşıya olduğunu düşünüyor.

     Söylem ve düşüncelere bakıldığında kabul etseler de etmeseler de, ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilişkilerde işbirliğinde görülmesi iki ülkenin yararına olacaktır.

     İki lider arasında Biden'ın ve Erdoğan’ın gerçekleşen ikinci yüz yüze görüşmeler oldu.

     Dünya genelinde 100'den fazla lider, BM'nin iki haftalık İklim Değişikliği zirvesinde bir araya gelmiş oldu. Konferansta, odak alanlarına yönelik emisyon hedefleri ve iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak için gelişmekte olan ülkelere mali yardım tahsisi konularına ilişkin vaatler yer aldı.

    ABD Başkanı Joe Biden, Amerika'nın küresel ısınmayı engelleme taahhütlerini açıkladı. “İklim taahhüdümüzü kelimelerle değil, eylemlerimizle göstereceğiz” dedi. "ABD, Nisan ayındaki Liderler Zirvesi'nde 2030 yılına kadar ABD atıklarını yüzde 50-52'nin altına düşürme iddialı hedefine ulaşacaktır", ABD'nin sadece masaya geri dönmediğini, emsal gücüyle yöneteceğimizi tüm dünyaya göstereceğiz. Durumun böyle olmadığını biliyorum ve bu yüzden yönetimim iklim taahhüdümüzü sözlerle değil, eylemlerimizle göstermek için çok çalışıyor olacağız" dedi.

   Bu açıklamalarla, küresel iklim değişikliğiyle mücadele konusunda daha önce yapılan anlaşmalardaki verilen söz ve taahhütlerin ne denli yerine getirildiği gerçeği, verilen yeni sözlere bakış açısından endişe yaratmaktadır.

   ABD'nin iklim işlerinden sorumlu özel elçisi John Kerry Pazartesi günkü zirveden önce gazetecilere verdiği demeçte, konferansın hedeflerinin "küresel hırsı çok önemli ölçüde artırma" ve küresel ısınmayı sanayi öncesi 1,5 santigrat dereceyle sınırlama taahhüdünü içerdiğini söyledi.

    ABD'nin iklim konularındaki özel elçisi John Kerry, iklim değişikliğinin mali yönüyle başa çıkmanın önemini de vurguladı. “Dışarıda gerçek kayıp ve hasardan bahseden devletler olduğunu biliyoruz, insanlarının hareket edeceği yer çünkü deniz seviyeleri yükseliyor. İnsanların artık orada yaşayamayacağı alanlar var. Kerry yaptığı açıklamada, "Yaşam alanlarının çökmesi nedeniyle gezegenin başka bir yerinde sığınma talebinde bulunan göçmenler var" olduğunu belirtiyor. Emperyalist amellerin, Savaş mağduru göçmenlerin durumları önem taşımıyor, “Türkiye hariç” galiba.

      Sevgili okurlarım; Dünyanın varlığını sürdürebilmesinin G-20 zirvesinde kimlerin dudakları arasına sıkıştırıldığı izlenmektedir.

      Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel