Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu izmir istanbul Serbest Gündem

Soma Davasında İlginç Açıklama
301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında su işlerine bakan Sadettin Kaya, olaydan iki ay sonra madene girdiklerinde ocak içinde yangının devam ettiğini ve aleve su tuttuğunu söyledi. Faciada en son defnedilen Murat Avcı’yı da son gören kişi olan Kaya, dışarı çıkarken Avcı’yı çağırdığını ancak Avcı’nın biraz daha işi olduğunu söyleyerek madende çalışmaya devam ettiğini belirtti.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden kazasından sağ kurtulan işçilerin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde mağdur ve tanık sıfatıyla ifadelerinin alınmasına devam ediliyor. Soma Davasının 5’inci duruşmasının 5’inci oturumunda makine mühendisi Tolga Bayar ile emekli olduktan sonra yeniden madende çalışmaya başlayan Sadettin Kaya’nın ifadeleri alındı.
Makine mühendisi olan ve hâlâ madende çalışmaya devam eden Tolga Bayar olaydan kurtulduktan sonra ve ilerleyen günlerde kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti. Madendeki üretim baskısına da değinen Bayar, üretime yönelik bir yarış olduğunu ve en çok üretim yapan ekibe prim verildiğini söyledi. 30 iş günü boyunca işe gelen herkese de ayriyeten bir prim verildiğini anlatan Bayar, olay anında U3 bölgesine telefon açtığını ve telefonların çalıştığını ancak kendisine cevap verilmediğini de söyledi.
Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı’nın tanık Tolga Bayar’a ‘Tutuksuz sanıklardan birlikte çalıştığınız veya sürekli görüştüğünüz biri var mı?’ şeklindeki sorusu üzerine mahkemede kısa süreliğine sanık ve müşteki avukatları arasında sözlü tartışma yaşandı.

TRAFO PATLAMASI DEDİLER
Tolga Bayar’ın ardından ifadesi alınan 23 yıllık madenci Sadettin Kaya ise Eynez ocağı açıldığından beri ocakta su işlerine baktığını anlattı. Emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başladığını kaydeden Kaya, olay günü 4. bandın kuyruğuna yakın A0 panosunun karşısındaki su cebinde 5 kişiyle birlikte çalıştığını ve saat 14.30 gibi yer üstüne çıktığını anlattı. Paletli bantla dışarı çıktığını kaydeden Kaya, çıkarken Murat Avcı ve yanında bir kişinin tavanda meydana gelen bir göçüğü tamir ettiğini gördüğünü anlatarak şunları söyledi: 
“Murat Avcı’ya takıldım. Emeklileri dışarı çağırıyorlar hadi gel de çıkalım dedim. O da biraz daha işi olduğunu ve benim gitmemi söyledi. Dışarı çıktığımda Paşa vardiyasına geldiğini gördüm. 5-6 dakika sonra madenden yoğun bir duman çıktığını gördüm. Bana trafo patlaması olduğunu söylediler. Murat Avcı ve yanındaki arkadaşının hayatını kaybettiğini öğrendim. Benimle birlikte çalışan arkadaşlarım kurtuldu.” 

HALİL SARI: 'ALEV GÖRMEDİM'
Olaydan iki ay sonra bilirkişi heyetinin madene girememesi sonrası tutuksuz sanıklardan Halil Sarı ve birkaç kişi ile birlikte sorunun nerede olduğunu bulmak için yeniden madene girdiklerini anlatan Kaya şunları söyledi: “4. bandın 2. tahrik motorlarının olduğu yerden yaklaşık 1 metrelik bir alanda tüpün yanması gibi taş aralarından alev çıkıyordu. Üstündeki kamalar sağlam idi ama yanındaki kamaları hatırlamıyorum. Oraya su tutup 10 dakika içinde ayrıldık. Kılçık bacada sorun yoktu ama 3 bandın sırası yanmıştı.”
Mahkeme başkanı, Sadettin Kaya’nın anlattıklarının ardından tutuksuz sanık Halil Sarı’ya alev görüp görmediğini sordu. Halil Sarı ise madene bilirkişi heyetinden 5-6 gün sonra girdiklerini ancak Sadettin Kaya’nın gördüğü alevi kendisinin görmediğini sadece bir duman gördüğünü söyledi.
Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel