Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA

İşten Çıkarılmalara Protesto
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma Davası'nın Müdafi Avukatı Denizer Şanlı, İmbat Madencilik'te yaşanan işten çıkarılmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. 
301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağının yanı başında bulunan İmbat Madencilikten işçi çıkarmaları olduğu iddia edildi. Edinilen bilgiye göre, dün mesai bitiminde ocağa giriş çıkışlarda kartlarının okunmadığını gören işçiler durumu idareye sorunca acı gerçekle karşılaştı. Tekrar çalışmak için maden ocağına gelen işçilerden bir kısmı işe alınmayınca tepki maksatlı eylem başlattı. İddialara göre, haber verilmeksizin yapılan işten çıkarmalarda 150 işçinin iş akdine son verildiği iddia edildi. İmbat Madencilik işçilerin iş akdine son verilmesi iddiasıyla ilgili de Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma Davası'nın Müdafi Avukatı Denizer Şanlı, açıklamalarda bulundu. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önünde gerçekleştirilen ve madenci ailelerinin de katıldığı basın açıklamasında Şanlı şöyle konuştu: 
"Bu gün aynı zamanda bu oluşturulan sistemin başka bir yüzünü daha gördük. İmbat Madencilik'te çalışan işçilerden yaklaşık 50 kadarının iş haddi dün ve bu gün fes edildi. Ellerinde bin 500 kişilik yeni aday işten atılma listesinin olduğu söyleniyor. Çeşitli gerekçelerle binlerce işçinin İmbat Madencilik'ten atılacağı söyleniyor. 50 civarında atılan işçi arkadaşımız bu işten atılmalara karşı haklarını savunmak için ayaktalar bu gün İmbat Madencilik'te haklarını arıyorlar. Biz şunu söylemek istiyoruz: Bu gün davasını güttüğümüz 301 işçinin katledilmesiyle ilgili davanın konusuyla İmbat Madencilik'in aç gözlü pervasız sınırsız bir biçimde ucuz iş gücünün yoğun bir biçimde sömürülmesine dayalı politikaları, iş gücü güvencesi olmaksızın çalıştırılması nedeniyle işçilerin atılması yine aynı politikanın ürünüdür. Bu nedenle Soma ailelerinin avukatları ve Soma aileleri olarak bu sınır tanımaz, her yeri etkileyen, iktidarını her yere yaygınlaştırılan şirketin bunu destekçisi devletin politikalarını şiddetle protesto ediyoruz. Yine aynı durumda olmak üzere çıkışta yine şunu gördük ki bu şirketin yönetim kurulu başkanı içeride de olsa üst düzey yöneticileri tutuklu da olsa onlar ve onları savunan avukatlar arkadaşlarımız meslektaşlarımızdır ama onların da bu şirketlerin kurdukları yoğun, sınırsız, kötücü düzenin sonuçlarından faydalanmaya çalıştıklarını görüyoruz"
"AVUKATLAR SANIKLAR TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİ"
Avukat Denizer Şanlı, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma Davası'nın öğle arası öncesinde müdafi avukatları sanıkların kendilerini sözle taciz ettiğini iddia ederek Mahkeme Başkanlığına bildirmesi ve Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sanık Can Gürkan, "Müşteki avukatları bizi her duruşma girişinde taciz ediyor. Bu durumu avukatlarımıza ilettik" demesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Şanlı şöyle konuştu: "Duruşmanın tam çıkışında öğle arası verilmeden önce tanık dinlendikten sonra mağdur ailelerin avukatları sanıklar tarafından hakaretlere tehditlere maruz kaldılar. Sanıkların bu derece yoğun bir biçimde hukukçuları tehdit edebilmeleri bu haddi kendinde bulabilmeleri göstermektedir ki Soma'da kurulan insanlık dışı düzen madenlerle sınırlı değildir. İlçeyle sınırlı değildir. Toplumla sınırlı değildir. Topluma yapılan baskıyla sınırlı değildir. Adaletle de vardır bu baskı adalete kadar sirayet etmiştir. 301 işçinin katillerinin yargılandığı davaya kadar sirayet etmiştir. Güç sahipleri 301 kişiyi öldürmekten yargılanan kişiler bu güçlerini mahkemede de kullanmak istemektedirler. Bu gün mağdur ailelerin ve avukatların duruşma salonu içerisinde yoğun tehdit, hakaret baskıya maruz kalmalarının tek açıklaması budur. Davaya katılan Somalı aileler, onları savunan avukatlar, bu gün işten atılan imbat işçileri Soma maden havzasında çalışan yoğun emek sömürüsüyle çalışan tüm işçiler hepimiz madene iş verene devlete iş birlikçi sendikaya bizi şu salonda mahkum sanık gibi muamele gösteren güç sahiplerine karşı elimizden gelen bütün gücümüzle direneceğiz".
Soma'da bugün işçi çıkarmalarla gündeme gelen İmbat Madencilik basın açıklaması yaptı. Şirket adına Avukat Müslüm Sert tarafından yapılan açıklamada, 6 bin 500 çalışanı bulunan şirketten sık sık devamsızlık yaparak iş güvenliği kurallarını ihlal eden ve işvereni iş görme ediminden yararlanmamasına sebebiyet veren 29 çalışanın iş akdinin feshedildiği kaydedildi. 
Şanlı'nın açıklamaları sonrası madenci aileleri sloganlar attı. Açıklamaların ardından görülmesine devam edilen Soma Davası'na geçildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel