Öne Çıkanlar Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisada kaybolan 2 teknisyen 6 saat sonra bulundu Yunusemre Kadınları Muhtar zatürreye yenik düştü Akhisar Arena

 Çok Sayıda Firmaya Ceza
Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi 2015 yılında müdürlük tarafından yapılan denetim sonuçlarını açıkladı. Manisa’da en çok denetimi yapan kurum olan müdürlük tarafından çok sayıda firma ve işletmeye idari para cezası uygulandığı öğrenildi. 
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, müdürlük tarafından 2015 yılında il genelinde faaliyet gösteren tüm gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri ile gıda ve yem, bitkisel üretim ve bitki sağlığı, hayvansal üretim, hayvan sağlığı yetiştiriciliği ve su ürünleri, kırsal kalkınma ve örgütlenme alanlarında gerçekleştirdikleri denetimlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

GIDA VE YEM DENETİMLERİ
İlk Olarak Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği denetimlere değinen Hasan Çebi, “İl ve 17 İlçe Müdürlüğümüzde görevli toplam 140 kontrol görevlisi 2015 yılı içerisinde, Manisa İli sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretim, gıda satış ve toplu tüketim yerleri, genel ihracat yapan firmalar, yem üreten işletmeler ve yem satış yerlerine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde toplam 13 bin 764 denetim gerçekleştirilmiş olup bu denetimler sonucunda mevzuata uygun faaliyet göstermemeleri sebebiyle 307 firma/kişi’ye toplam 1 milyon 959 bin 858 TL idari para cezası yaptırımı uygulanmıştır. Bu denetimlerin, 10 bin 906’sı gıda, 548’i yem, 2 bin 310 adedi de yurt dışı ihracatına ait denetimler olarak yer almaktadır. 2015 yılında Alo Gıda Hattından 896 bildirim alınmış olup gelen ihbar ve şikâyetler üzerine yapılan denetimlerde uygunsuzluğu tespit edilen 81 iş yerine toplam 394 bin 728 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Yurt dışı ihracatı için 2015 yılında 2 bin 621 başvuru gerçekleşmiş ve bu başvurular üzerine yapılan denetimlerde ve alınan numunelerde çıkan sonuçlara göre 2 bin 310 belge düzenlenmiş, 311 başvuru ise uygunsuzluktan dolayı reddedilmiş ve belge düzenlenmemiştir. 2015 yılında yapılan denetimlerin yanı sıra Bakanlık ve İl Numune programları gereği alınan numunelerin yapılan laboratuar analizleri sonucunda bin 69 adedi olumlu, 105 adedi olumsuz sonuçlanmış olup, olumsuz sonuçlanan numunelerin alındığı işletmelere mevzuat çerçevesinde gerekli yaptırımlar uygulanmıştır. Yem denetimlerimiz de hayvan sağlığını ve dolayısıyla insan sağlığını göz önünde tutarak titizlikle yapılmaktadır” dedi.

BİTKİSEL ÜRETİM DENETİMLERİ
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nün gerçekleştirmiş olduğu denetimlerden de bahseden İl Müdürü Çebi, “2015 yılında Manisa’da 470 gübre bayiinin tamamı denetimden geçmiştir. Bakanlığın belirlemiş olduğu 30 numunenin tamamı alınmış 1 adet olumsuz sonuç çıkmıştır. 2015 yılında 3 bin 350 TL idari para cezası kesilmiştir. 2015 yılı içerisinde ilimizdeki ihracat amaçlı 20 bin 463 partinin karantina etmeni yönünden kontrol ve denetimleri yapılarak sadece 20 adedi reddedilmiş diğerlerine ise gerekli izinler verilmiştir.
2015 yılında Manisa’daki 381 BKÜ (Bitki Koruma Ürünü) bayisine toplamda bin 350 denetim gerçekleştirilmiş olup 400 bin TL idari para cezası kesilmiştir. Manisa bayi denetimi konusunda ülkemizde açık ara 1. sıradadır. Amacımız; yasaklanmış, miadı dolmuş ve açıkta satılan ilaçların önüne geçmek, kalıntısız ve sağlıklı ürünler yetiştirtmektir. İlimizde yetişen ürünlerde, zirai ilaç kalıntısı kontrolü amaçlı hasat öncesi denetimlerimizde aralıksız devam etmiş, denetimlerde alınacak olan numune sayısı Bakanlığımız tarafından belirlenmiştir. Toplam 242 denetimin sonucunda olumsuz çıkan işletmelere 13 bin 600 TL cezai işlem uygulanmıştır. Diğer denetimlerimize baktığımızda ise 338 biçerdöver denetimi, 302 tohum bayi denetimi, 709 zirai alet makine denetimi, 54 ahşap ambalaj malzemeleri denetimi gerçekleşmiştir” diye konuştu.

VETERİNERLİK DENETİMLERİ
Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelik kapsamında veteriner klinik, hayvancılık işletmeleri ve eczanelerde denetlemeler yapıldığını aktaran Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Denetimi yapılan toplam 41 veteriner kliniğinden 27 tanesine idari para cezası uygulanmış, toplamda 197 bin 721 TL ceza kesilmiştir. İlimizde toplam 14 adet damızlık kümes ve 4 adet kuluçkahane bulunmakta olup toplamda 18 denetim yapılmıştır. İlimizde toplam 3 adet kanatlı kesimhanesi, 14 adet kırmızı et kesimhanesi olmak üzere toplam 17 adet kesimhane bulunmaktadır. Bu kesimhaneler toplamda 40 sefer denetlenmiş olup uygunsuzluk tespit edilen 2 kesimhane kapatılmış, ayrıca 1 kesimhaneye 2 bin 928 TL idari para cezası uygulanmıştır. Manisa’da, hayvansal yan ürünler kapsamında çalışan 4 adet Hayvansal Gübre Tesisi, 5 adet Rendering, 1 adet Deri İşleme Tesisi ve 1 adet Don Yağ İşleme Tesisi bulunmaktadır. Bu tesisler 2015 yılında toplam 33 kez denetime tabi tutulmuş olup uygunsuzluk tespit edilen 3 işletmeye 16 bin 109 TL idari para cezası uygulanmıştır. İlimizde 150 adet su ürünleri denetimi gerçekleşirken, göllerimizde su ürünleri mevzuatını ihlal eden 57 kişiye 29 bin 608 TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.

KIRSAL KALKINMA DENETİMLERİ
Açıklamalarında İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nün gerçekleştirmiş olduğu denetimlere de yer veren İl Müdürü Hasan Çebi; “Bakanlığımız tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi amacıyla yüzde 50 hibe desteği sağlanmaktadır. Hibe desteği verilen işletmeler 5 yıl süreyle yılda iki kez olmak üzere denetlenmektedir. 2015 yılı içerisinde 71 adet firma iki kez denetlenmiştir. Yürütülmekte olan 40 adet proje bulunmakta, bu firmalara da 5 yıllık kontrollerin dışında en az 2 kere kontrol amaçlı denetim yapılmaktadır. Bunun yanında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımları hibe programı da müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Söz konusu hibe programı ile tarım arazilerine yağmurlama ve damla sulama tesisi kurulması çalışmalarına yüzde 50 hibe desteği sağlamaktadır. Hibe desteği alan araziler şube müdürlüğümüz tarafından iki yıl süreyle denetlenmektedir. 2013 ve 2014 yıllarında hibe desteği sağlanan toplam 44 adet işletmenin kontrolü 2015 yılı içerisinde yapılmıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımları hibe programı dâhilinde 2013 ve 2014 yıllarında hibe desteği verilerek alınan 179 adet makine kontrolü 2015 yılı içerisinde yapılmıştır. Yine Müdürlüğümüzce 2015 yılı içerisinde 11 adet tarımsal sulama ve tarımsal kalkınma kooperatifi denetimi yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak her alanda gerçekleştirdikleri denetimleri önceki yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da aralıksız devam ettireceklerini söyleyen İl Müdürü Hasan Çebi şunları söyledi:
“Vatandaşlarımızın güvenli ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri amacıyla denetimlerimiz son derece düzenli bir şekilde aralıksız olarak yürütülmektedir. İlimizde üretilen ve satışa sunulan gıdalarımız sağlıklı ve güvenilirdir. En büyük denetçi tüketicilerimizin kendileridir. Vatandaşlarımız herhangi bir olumsuzlukla karşılaştıklarında İl-İlçe Müdürlüklerimize bizzat başvurarak veya Alo174 Gıda hattını arayarak görüşlerini dile getirsinler. İl Müdürlüğümüz, mevzuatların dışında hareket edenlerle mücadele amacı ile denetimlerini etkin ve sürekli bir şekilde yürütmeye devam edecektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel