Öne Çıkanlar MOSTEMden Büyük Firmalardaki Personel Çocuklarına Kodlama Eğitimi alaşehir mitingi Emekliye 241 lira zam Baba İlgilenir Manisa Büyükşehir Belediyesi

Baro Başkanı Arslan Tazminat Davası Yorumu
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, "Bu davanın bizler açısından diğer tazminat davalarına bir emsal oluşturması söz konusu değil" dedi. 
Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 günü 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından şehit madenci aileleri tarafından Soma İş Mahkemesinde açılan tazminat davaların ilki kararlaştırılmış, maden faciasında evladını kaybeden anne ve babaya kişi başı 75 bin TL, 7 kardeşe kişi başı 35 bin TL olmak üzere toplam 395 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmişti. 
Hayatını kaybeden işçi Özay Eren'in ailesine verilen tazminatla ilgili değerlendirmelerde bulunan Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, davanın diğer davalara emsal olamayacağını belirterek şöyle konuştu: 
"Kamuoyunda çok tartışılan bir konu bu dava bir emsal oluşturacak mı? Hayır. Bu dava bizler açısından bizim diğer tazminat davaları açısından bir emsal oluşturması söz konusu değil. Her şeyden önce bu davada talep edilen sadece manevi tazminat. Bu dosya içerisinde anne baba eş ve çocuklar bulunmuyor. Ayrıca bu davada maddi tazminat talebi olmadığı için öyle bir karar yok. Talep edilen rakamın tamamını mahkeme verdiği için buradaki mahkemenin düşüncesini de tam olarak bu aşamada anlamak mümkün değil. Çünkü belki de bu dosyadan 200 lira istenseydi 200 lira verecekti. Üst sınırın tamamı verildiği için bu dosyanın bizler açısından emsal olması mümkün değil. Aynı zamanda verilen rakamlar bu olay için caydırıcı nitelik taşımıyor. Manevi tazminatlarda 3 ölçüt alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay. Bunlardan bir tanesi caydırıcı olması gerekiyor. İkinci örnek oluşturması gerekiyor. Üçüncüsü onarıcı nitelikte olması gerekiyor. Bu kararda onu göremiyoruz."

"CAYDIRICI NİTELİĞİ YOK"
Kararın işletmeyi yönetenler açısından caydırıcı bir niteliğinin olmadığını anlatan Arslan, şunları söyledi:
"301 işçimizin şehit olduğu bir maden faciasında verilecek olan bu rakamlar maden işletmesini yöneten kişiler açısından caydırıcı nitelikte olmayacaktır. Rakamlar düşük. Aileleri tatmin etmesi mümkün değil ama bir nebze hafiflemesi açısından da bu rakamların daha yüksek miktarlarda takdir edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devam eden diğer davalarımızda bu oranı bekliyoruz. Çünkü o davalarımızda talep edilen rakamlar da bu rakamların çok çok üstünde. Emsal olabilecek olan dosyamız bir tane, biliyorsunuz kusur yönünden bilirkişi incelemesinden geçmişti. Bu incelemede hem Türkiye Kömür İşletmeleri hem Soma Kömürleri A.Ş. hem MİGEM kusurlu bulunmuştu. Zaten mahkeme burada karar verirken kömür işletmeleri ve Soma kömür işletmeleri A.Ş.'den tahsiline karar verdi. Tabi kusur oranı ne olursa olsun burada herhangi birinden yüzde 5 bile olsa paranın tamamını ailelerin oradan almaları mümkün. Devam eden davamızda kusur tespiti yapıldı. Şimdi maddi tazminat yönünden bilirkişi hesabına gönderildi. Dosya İzmir'de bilirkişide o maddi tazminat hesabı yapıldıktan sonra mahkemeye geldiğinde ocak ayı içerisinde duruşması var. Eğer mahkeme bir karar verirse emsal dosya Yargıtay'a gidecek. Yargıtay incelemesinden sonra geride bekleyen 400'e yakın dosyada o doğrultuda sonuca ulaştırılacak."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel