Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu izmir istanbul Serbest Gündem

AKÇAY:
 Kamudaki engelli memur kontenjanlarının yüzde 40’nın boş olduğunu söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Devlet Personel Başkanlığının 1 Ocak 2015 verilerine göre; Kamuda çalıştırılması gereken engelli memur kontenjanı 60 bin 731 kişidir. Kamuda çalışan engelli memur sayısı 36 bin 165 kişidir. Dolayısıyla 24 bin 566 engelli memur kontenjanı boştur. Özel sektördeki 23.153 engelli kadrosu boştur. Dolayısıyla kamu ve özel sektörde 24.147 engelli işçi kontenjanı boştur.”

 Engellilerin istihdam sorunlarıyla ilgili verdiği Meclis Araştırma Önergesiyle ilgili olarak MHP Grubu adına TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Modern devletin en önemli görevlerinden biri de engelli bireylerin haklarını geliştirmek, engellilerin yetenekleri ve potansiyelleri doğrultusunda gelişmelerini, eşit fırsatlara sahip olmalarını güvence altına almak, onların ekonomik ve sosyal refahını sağlamaktır. Ancak ülkemizde engellilerle ilgili hizmetler farklı kurum ve kuruluşlarca yapıldığı ve bunlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanamadığı için engellilerle ilgili milli politikalar oluşturulamamıştır. Bu nedenle ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımız eğitimden sağlığa, istihdamdan, ulaşıma kadar her alanda onlarca sorun yaşamaktadır. “

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı engelli vatandaşlarımızın sayısını dahi bilmiyor

Türkiye’deki Engellilerle ilgili olarak en son çalışma Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından Milliyetçi Hareket Partisi iktidarında yapılan,“Türkiye Özürlüler Araştırması 2002” çalışması olduğunu söyleyen MHP’li AKÇAY, “  13 yıllık AKP iktidarında engellilerle ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Sadece 2010 yılında Ulusal Özürlüler veri tabanındaki engelli vatandaşlarımızla  “Özürlülerin Sorun Beklentileri 2010 çalışmasını”  yapılmıştır. AKP dönemindeki Kadın ve Aileden sorumlu Bakanlar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanları açıklamalarında 2002 yılında yapılmış olan Türkiye Özürlüler Araştırması 2002 sonuçlarını kullanmaktadır. Dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri sorumluluk alanındaki engelli vatandaşların sayısını, engel durumunu, eğitim, sağlık ve istihdam durumunu bilmemektedir. Engelli örgütleri, engellilerin sorunlarının çözümü için devlet desteğiyle hayata geçirmek istedikleri projeler ise “kaynak yok” gerekçesiyle geri çevrilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bina ve araç kirasına milyonlar harcayacağına öncelikle Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bütçesini artırmalıdır.” Dedi.

 Engellilerin en önemli sorunlarından biri de istihdam sorunudur

Engellilerin en önemli sorunlarından birinin de istihdam sorunu olduğunu söyleyen AKÇAY “  2002 yılında yapılan Türkiye Özürlüler Araştırma sonuçlarına göre ülkemizdeki engelli nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 12,29’dur. Dolayısıyla ülkemizdeki engelli vatandaşlarımızın sayısı 10 milyonu geçmiştir.  Engellilerin en önemli sorunlarından biri de işsizliktir. Türkiye Özürlüler Araştırması 2002” araştırma sonuçlarına göre engellilerin %77.8’i işgücüne dâhil değildir. 2013 ÖMS (Özürlü Memur Sınavı) verilerine göre 6.121 boş kadro için 126. 175 engelli başvuru yapmış ve 5.926 engelli vatandaşımız yerleştirilmiştir.”dedi.   

 Engelli kontenjanlarının yüzde 41’i boş tutuluyor.

Engellilere yönelik istihdam politikalarının büyük ölçüde kota tekniğine dayandığını söyleyen AKÇAY, “ Kota tekniği istihdam aşamasına yönelik olmakla beraber istihdam öncesi engellilerin korunması hep ihmal edilmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 53 üncü maddesine göre kamuda çalıştırılması gereken engelli memur oranı yüzde 3’dür.  Devlet Personel Başkanlığının 1 Ocak 2015 verilerine göre;  Kamuda çalışan memur sayısı 2 milyon 16 bin 768 kişidir. Kamuda çalıştırılması gereken engelli memur kontenjanı 60 bin 731 kişidir. Kamuda çalışan engelli memur sayısı 36 bin 165 kişidir. Dolayısıyla 24 bin 566 engelli memur kontenjanı boştur.  TBMM Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Mit Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ile Mahalli İdareler kadro ve pozisyonları bu sayılara dahil değildir. Engelli memur kontenjanına, bu kanunun uygulamasından sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dahi uymamaktadır.  Zira, Devlet Personelin bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki 73 kişilik engelli memur kadrosundan 59’u boştur.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki 47 engelli memur kontenjanı boştur.” dedi.

 24.147 engelli işçi kontenjanı boş tutuluyor.

Engelli işçi kadrolarının boş tutulduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ 4857 Sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesine göre; işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde yüzde üç özürlü,  kamu işyerlerinde ise yüzde 4 engelli çalıştırmak zorundadır. 4857 sayılı İş Kanunun 30 uncu maddesine göre; kamuda çalıştırılması gereken engelli işçi kontenjanı 13.525 kişidir. Kamuda çalışan engelli işçi sayısı 12.515, boş engelli kontenjanı sayısı 1.010 kişidir. Özel sektörde çalıştırılması gereken işçi kontenjanı 102. 016 kişidir. Ancak özel sektörde çalışan engelli sayısı 78.863 kişidir. Özel sektördeki 23.153 engelli kadrosu boştur. Dolayısıyla kamu ve özel sektörde 24.147 engelli işçi kontenjanı boştur. AKP hükümeti 2010 yılının başında, bu yılın ‘engelliler yılı’ olacağını iddia ederek, kamudaki açık kadroların tamamının doldurulacağı sözü vermişti. Ancak görüldüğü gibi kamuda dahi engelli kontenjanının büyük bir bölümü boştur. “dedi.

 

Engellilerin istihdamındaki kota tekniği amacına ulaşamıyor

Kota tekniğinin engellilerin istihdam sorununu çözmediğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “4857 sayılı İş Kanunu kapsamında engelli işçilerin istihdamından Türkiye İş Kurumu genel Müdürlüğü yetkili ve sorumludur. Ancak Türkiye İş Kurumu piyasaya işgücü sunma görevini yürütememekte, sadece kendisine gelen talepler kapsamında istihdam görevini sürdürmektedir. 50’den fazla işçi çalıştıran işyerleri, genel olarak büyük kentlerde ve özellikle sanayi ve hizmetler sektörünün gelişmiş olduğu belirli yerleşim yerlerindedir. Kırsal bölgelerde ve az gelişmiş yörelerde 50’den fazla işçi çalıştıran işyerleri az olması nedeniyle bu yörelerde yaşayan engelliler kota sisteminde faydalanamamaktadırlar. Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne uymayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli işçi ve çalıştırmadığı her ay için İŞKUR tarafından 1.900 lira idari para cezası uygulanmaktadır. Bu ceza miktarı caydırıcı olmadığı için işveren engelli çalıştırmak yerine para cezası ödemeyi tercih etmektedir. “dedi.

 Korumalı işyeriyle ilgili yönetmelik hala çıkarılmamıştır.

Korumalı işyerleriyle ilgili yönetmeliğin halâ çıkarılmadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Engellilerin istihdamında en önemli yöntemlerden biri de korumalı işyerleridir. Korumalı işyeri; iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilere mesleki rehabilitasyon sağlamak ve istihdam oluşturmak amacıyla Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyeridir. 6/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Kanun ile 5378 sayılı Engelliler Kanununun 14 üncü maddesinde korumalı işyerleri ile ilgili düzenleme yapmıştır. Ancak bununla ilgili yönetmelik hala çıkarılamamıştır. Engellilerin istihdamı için korumalı işyerleri oluşturulması doğru bir yaklaşım olmakla birlikte bu hazırlanacak yönetmelikte, devletçe yapılacak teknik yardımın ve mali desteğin kimlere, nasıl ve hangi miktarda verileceği gibi konularına açıklık getirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör ve gönüllü kuruluşlar nezdinde korumalı işyerleri açılmalıdır. Zira, korumalı işyerleri hakkında salt yasal düzenlemelerin yapılması, korumalı istihdam politikası ve buna ilişkin alt yapılar oluşturulmadan bir anlam taşımayacaktır.”dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel