Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA ŞEHRİN KARAKTERİ

(Özel haber) Hayatını kitaplarla zenginleştiriyor

Çocukken hayali makine mühendisi olmak olan ancak dönemin şartlarından dolayı okuyamadığı için demirci çırağı olarak iş hayatına atılan 74 yaşındaki Mehmet İçier, Manisa İl Halk Kütüphanesinde en çok okuyan yetişkinler arasında ilk üçe girdi. Kitaplarla hayatını zenginleştirdiğini belirten İçier gençlerin cep telefonu ve internet bağımlılığından kurtularak gerçek hazine olan kitaplara yönelmesini tavsiye etti.

Bu yıl 53’üncüsü kutlanan Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında, Manisa’da en çok kitap okuyan yetişkinler arasında işçi emeklisi, işçi ve emekli demirci ustasının olması dikkat çekti. İlk üçe giren 74 yaşındaki demirci ustası Mehmet İçier, hem gezmeyi hem de kitap okumayı çok sevdiğini belirterek okuduğu kitaplar sayesinde gezilerinde gittiği şehirlerde hiç yabancılık çekmediğini anlattı. 2 yıl önce emekli olduktan sonra torununu İl Halk Kütüphanesine kayıt ettirirken kendi kaydını da yenileyen İçier, 2 senede kütüphaneden aldığı 150’i kitabı okuyarak en çok okuyan yetişkinlerden biri oldu.

Ortaokul son sınıfta şartlardan dolayı eğitimini bırakmak zorunda kaldığını ve bir demircide çırak olarak iş hayatına atıldığını kaydeden İçier, “Soğuk demirciydim. Soğuk demir demek sadece demir satmak değil. Çatı işleri ve büyük işler yaptım 2016’da ameliyat geçirinceye kadar. Kalp ameliyatı geçirdikten sonra da Türkiye’yi dolaşmaya başladım” dedi.

Torunuyla birlikte kaydını yaptırdı

Hayalinde hep makine mühendisi olmak olduğunu ancak okuyamadığı için bu hayalini gerçekleştiremediğini kaydeden İçier okuma alışkanlığının çocukluktan beri olduğunu anlattı. İçier şunları söyledi:

“Okuma alışkanlığım çocukluğumdan beri vardı. Ben ortaokulu son sınıfta bırakmak zorunda kaldım. O zamandan beri okumaya merakım var. İlkokuldayken Manisa İl Halk Kütüphanesine üyeydim arkadaşlarımla beraber. Çok seyahat yaptığım için de yollarda vaktimi kitap okuyarak geçiriyorum. İşi bırakalı 2 sene oldu neredeyse. 2 sene önce kütüphaneye torunumu kayıt yaptırmak için getirdim. Torunumla birlikte ben de üye oldum. Bir kitap aldım okudum o zamandan beri aşağı yukarı 150’den fazla kitap aldım okumak için. Evde kitaplarım vardı ama çoğunu isteyenlere verdim. Çalışırken okumaya pek vaktim yoktu. İşimiz dışarılarda olduğu için fazla okuyamıyordum sadece oteldeyken okuyabiliyordum. Ama okuma merakımı hiçbir zaman kaybetmedim. Türkiye’yi gezmeyi de çok sevdim. Gezerek Türkiye’yi öğrendim. Türkiye’de 62 vilayete gittim.”

Tercihi Türk yazarlar

Özellikle yerli yazarları okumayı daha çok sevdiğini belirten İçier, “Yabancı romanları okumayı pek sevmiyorum. Türk yazarlarının romanlarını okumayı daha çok seviyorum. İki yıl içerisinde Türk tarihi, Osmanlı hep bunları okudum, Atatürk, Çanakkale Savaşları, Türk tarihi kitaplarını okudum” diye konuştu.

Kitap okumanın hayatına büyük bir zenginlik kattığını anlatan İçier, “Kitap okumanın çok faydasını gördüm. Bilgimizi artırıyor. Burada okuduğum bir kitap üzerine mesela Erzurum’a gidiyorum ama Erzurum’un ne olduğunu bilerek gidiyorum. Bilerek gidiyorum, burada şu varmış şurada bu varmış diye geziyorum” şeklinde konuştu.

“Gençler telefonlarını bir kenara bıraksın”

Günümüzde gençlerin cep telefonu ve internete olan bağımlılığının kötü bir alışkanlık olduğunu kaydeden İçier, “Bu alışkanlıklarını bir kenara bıraksınlar. Ben mesela hala akıllı telefon almıyorum. İş yerinde internetim vardı ama evime internet bağlatmadım. Eğer eve internet alırsam kitabı bırakır internete dönerim diye almıyorum. Evde internetim olmadığı için bazen torunlarım gelmiyor. Torunlarım bana ‘Dede internet al’ diyorlar ama almayacağımızı söylüyorum. İnternet herkesin elinde adeta oyuncak oldu. Şimdi kütüphaneye bir bakın buraya gelenler kitap okumaya değil ders çalışmaya geliyorlar. Ya KPSS’ye ya LYS’ye çalışıyorlar. Gençlere en büyük tavsiyem okusunlar. Bu kütüphanede hazine var” diyerek en büyük pişmanlığının ise Osmanlıca kurslarına gitmemesi olduğunu vurguladı.

“Mehmet Amca gençlere güzel bir örnek”

Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit ise Mehmet İçier’in sürekli olarak kütüphaneye geldiğini anlatarak şunları söyledi:

“Mehmet Bey kütüphanemizi kullanan yetişkin okuyucularımızdan en çok okuyan okuyucumuz olarak seçildi. Mehmet Bey daha önce de sürekli kütüphanemize gelip giderdi. Bu yıl sırlamada ilk üçe girdi. Mehmet Bey kütüphanemize geldiğinde her zaman bizimle, arkadaşlarımızla da güzel bir iletişim halindedir. Arzu ettiği kitapları bulmasına da yardımcı oluruz. Bu yaşta okumanın her zaman geçerli olduğunu gençlere güzel bir örneğidir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel