Öne Çıkanlar salihli manisa Serbest Gündem Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu izmir istanbul

Manisa Lalesinin DNA’sı Araştırılacak
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Rektörlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü arasında, Manisa İli Sınırları İçinde Doğal Yayılış Gösteren Manisa Lalesi (Tulipaorphanidea L.) Türünün Genetik Çeşitliliğinin Belirlenmesi amaçlı işbirliği protokolü imzalandı. 180 günlük iş takvimi içerisinde gerçekleştirilecek çalışmada farklı lale popülasyonlarının bulunduğu alanlarda arazi çalışmaları düzenlenecek. Arazi çalışmalarında farklı popülasyonlardaki bitkilerden yaprak örnekleri alınacak ve örnekler üzerinde DNA analizleri gerçekleştirilecek.
Manisa’dan dünyaya yayılan Manisa lalesi bir kez daha bilimsel bir araştırmaya konu olacak. Manisa Lalesinin genetik çeşitliliğinin araştırılacağı çalışmayla ilgili hazırlanan protokol, MCBÜ Rektörlüğünün ev sahipliğinde, Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Malkoç, Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil, Spil Dağı Milli Park Müdürü Mustafa Kandırmış ile Projenin Yürütücüsü ve MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Şık’ın katılımıyla imzalandı.
FARKLI LALELER TESPİT EDİLDİ
İmza töreninden önce protokole konu olan çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Levent Şık, 2015 yılında yine aynı işbirliği çerçevesinde Manisa İl Şube Müdürlüğünce yaptırılan Manisa Lalesi Tür Eylem Planının hazırlanması sırasında farklı morfolojilere sahip lale bireylerine rastladıklarını, bu farklılıkların genetik düzeyinin belirlenmesi için bu çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi de, yönetim anlayışı olarak üniversitenin Manisa kentini ilgilendiren tüm konuların içinde yer almasını çok önemsediklerini ve bu tür işbirliklerinin artarak devam etmesini arzu ettiklerini ifade etti. Tüm akademisyenlerin bu anlamda destekçisi olduklarını kaydeden Çelebi, öğretim üyelerinin MCBÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi aracılığı ile kendi şirketlerini kurarak bilgi ve deneyimlerini kentin ihtiyaç sahipleriyle paylaşabileceklerinin altını çizdi.
GENETİK YÖNDEN ARAŞTIRILACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmin Bayrak ise, Prof. Dr. Kemal Çelebi’nin göreve gelmesinden bu yana gerek bilimsel gerek kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesindeki paylaşımları ile üniversitenin kente daha da yakınlaştığının farkında olduklarını ve bunun kurumu açısından olduğu kadar diğer kurumlar ve kamuoyu tarafından da takdirle izlendiğini ifade etti. Protokolü imzalanan çalışmanın, 2015 yılında Manisa İl Şube Müdürlüğünce yaptırılan Manisa Lalesi Tür Eylem Planı sırasında tespit edilen, il sınırları içinde yayılış gösteren lale popülasyonları arasındaki benzerlik ve farklılıkların genetik yönden araştırılmasının, gelecekte yeni işbirliklerinin de önünü açacağına inandığını söyledi.
Yapılan açıklamaların ardından Prof. Dr. A. Kemal Çelebi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokol uygulanmak üzere Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil’e teslim edildi.
LALENİN DNA ANALİZLERİ YAPILACAK
Protokole göre çalışma, 180 günlük bir iş takvimi içerisinde gerçekleştirilecek ve giderlerinin tümü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa İl Şube Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Farklı lale popülasyonlarının bulunduğu alanlarda müdürlük imkanları ile ve ilgili müdürlük personelinin katılımı ile arazi çalışmaları düzenlenecek. Arazi çalışmalarında farklı popülasyonlarda bitkilerden yaprak örnekleri alınacak ve örnekler üzerinde DNA analizi gerçekleştirilecek. Morfolojik ölçüm ve gözlem sonuçları ile DNA analizlerinin sonuçları karşılaştırılarak, Manisa ili bağlamında bitkinin tür içindeki çeşitliliği morfolojik ve genetik olarak ortaya konmuş olacak. Çalışma tamamlandığında elde edilecek bilgi ve bulgular kamuoyu ile paylaşılacak.
Çalışma, türün Manisa sınırları içinde yayılış gösterdiği Spil dağı (Gölet ve çadırlı kamp alanı), Alakaya (Alaşehir), Kula, Demirci, Soma, Gördes, Örselli (Yunt dağı) popülasyonlarında gerçekleştirilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel