BU NASIL TOKAT!

            Sevgili okuyucularım;

            Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Salı günü ülkesinin güneyine yaptığı bir gezi sırasında vatandaşlarla yaptığı toplantıda bir öğrenci tarafından tokatlanıyor.

      Macron'un koruma güvenlik görevlileri tokat atan şahsı apar topar yakalayarak etkisiz hale getiriyor.

         Fransa halkından değil, İlk açıklama Fransa Başbakanı Jean Casteks’ten geliyor.  “Olayın demokrasiye hakaret olduğunu söylüyor..”

      Olay, Macron'un COVID-19 salgını sonrasında Drom bölgesinde hayatın nasıl normale döndüğünü  incelemek için gittiği, Çoğunlukla  Öğrenci olan guruplarla bir araya gelen Macron  tokattı, 28 yaşındaki Damien Tarel adlı şahıstan yemiş oluyor.

    Macron'un metal bir bariyerin arkasında toplanan insanlara doğru yöneldiği esnada, kendisine yönelen adamı karşılamak için elini uzatır. Daniel  ( 28 yaşındaki Damien Tarel) "Macronie'ye Reddet" (A Bas La Macronie) diye bağırmasından sonra Macronie’nin suratına tokat atıyor.

    Emmanuel Macron’a Drome bölgesini ziyareti sırasında tokat atan Damien Tarel,  8 Haziran günü  hakim karşısına çıkartılıyor. Drome, Valence’de görülen mahkemede, 28 yaşındaki Damien Tarel, “Macron'un güneydoğu Drome bölgesine yapacağı ziyareti birkaç gün önce duyduğunu, yumurta veya kremalı turta atmayı düşündüğünü söylüyor.  "Macron'un ülkemizin çürümesini çok net bir şekilde temsil ettiğini düşünüyorum" diyen Tarel, “Macron'u gün doğumunda düelloya davet etseydim, karşılık vermeyeceğini biliyorum." Diyor.

     Fransa’da Sosyal bilimciler “bu olayın hakim olduğu bir nokta var diyorlar!  O da bir kolektif şiddet vakasıdır diye yorumluyorlar.”    

        Oysa, politik şiddet eylemlerinin her zaman çoğunlukla Devlet'ler yapar. Bu işin teorisinde yani amprik olarak yapılan vaka çalışmalarında rastlanan bir biçim var o da "devletin yapıp ettiklerinin ağır basılmasıdır. Eylem yapan topluluk veya bireylere soyut şekilde orantısız güç kullanımının kabul edilmesidir.

     İsrail'i düşünün, Filistinliler mi, yoksa İsrail devlet mi veya Çin’i Düşünü, Çin devletinin Uygur Türklerine orantısız şiddet uygulamalarımı? Bu hususta İran’ı aynı kefeye koymak mümkündür. Daha çok ve siyasi etkisi olan politik şiddet eylemi İran’da, nüfusunun % 40’ını oluşturan Azerbaycan Türküne yaptıkları baskı ve şiddet uygulamaları. Benzeri bu Ülkelerin sayıları elbette bunlarla ibaret değil, Amerika kıtasından başlayarak, Avrupa ve Asya kıtalarında yoğunlukla ve çoğunlukla görülmektedir.

     Bir hareketin bir şiddetin, bir gücün derecesine bakıldığında Karşıt görüşte olanlara kaba kuvvet kullanma olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte toplum içinde ya da özel hayat sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi şiddet uygulananların ırkı, rengi ve cinsiyeti fark etmeksizin sonuçları oluşturabilecek eylemlerin gerçekleştirildiği yönünde tehdit, cebir ya da baskı kapsamı olarak şiddet sayılabilmektedir.

   Bu tür depresyon şiddetine örnekler verecek olursak; Liderlere kurşun atanlar dahil, Ayakkabı, yumurta ve domates, hıyar atanları çok gördük. Hatta Yazar kasa, çay ocağı, Televizyon, Lahana atanları, Bakanlara yumruk atanları da gördük.  Lakin Devlet başkanına Tokat atanlar azınlıkta kalmaktadır. Bu tür eylem yapanlar demokrasi yoksunu ülkelerde orantısız şiddet ve cezaya çarptırılmaktadır. Demokrasinin az da olsa işlediği ülkelerde Yargı öne çıkarak gereğini yerine getirir.

   Dünyada, sözlü saldırıları çokluca görmekteyiz. Yapanlar bazen tartaklandı panzerlerin altında boyalı su saldırılarına, Biber gazı gibi göz yaşartıcılarına maruz kaldı veya Para cezası yanında cezaevlerine gönderildiği de görüldü.

   Causing Fear “korkuya neden olan şiddet vardır. İnsanı korkutup tehdit altında bırakmaktır. Böylece insanı dilediği gibi kontrol etmekte ve insanın özgürlüklerini kısıtlamaktır.” Diyor. Tabi bu yöntem yalınız canlılar için değil, Tüm İnsanlar içinde geçerlidir.

     Toplumda ahlak, namus, haysiyet ve gurur gibi kavramların hüküm sürdüğü yani inançların tabu olduğu toplumlarda görülen şiddetler daha da ağır olmaktadır. İnsanın kendi iradesi olmadan tahakküm altına almaya, sesli veya sözlü olarak uygulama kapsamına giren eylemlerin tümü. bulaşan cehalet eğitimi ile bulaştırmak kazanç kaydedilmektedir. Bu tür şiddetlere Ekonomik şiddeti de ekleye biliriz Ekonomik özgürlüğü olmayan insanlar sıkça karşılaştığı şiddet türü karşısında sesiz kalırlar.

       Hani derler ya, “Osmanlı Tokat’ı” Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a atılan tokat Osmanlı tokatı gibi yere düşüremedi amma, sesi öylesine yüksek yankı yaptı ki, artık yüzler kızarmaya başladı.

     Tokat atmaya yönelmeden, Sağlıklı yaşayın sağlıcakla kalın.

           

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel