Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada 2025’in ilk 10 ayında 317 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çekerek “Katledilen her kadın isyanımızdır” ifadesini kullandı.
Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, kadına yönelik şiddetin yalnızca bireysel bir sorun olmadığını, aynı zamanda politik, hukuki ve yapısal bir mesele olarak ele alınması gerektiğini belirterek “Ülkemizde kadınlar; aile içinde, sokakta, okulda, iş yerinde, siyasette, medyada, çarşıda, pazarda, tarlada olmak üzere, erkekler tarafından her gün daha da artarak; fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete uğramaya devam etmektedir. Bu şiddet ve cinayetlerin önlenememesi sadece bireysel değil, aynı zamanda politik, hukuki, kültürel, ekonomik ve yapısal bir mesele olarak hala varlığını korumaya devam etmektedir. Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri tırmanırken, sadece 2025’in ilk 10 ayında 317 kadın erkekler tarafından hayattan koparılmıştır. 2015 yılından bugüne son 10 yılda 2 bin 915 kadın öldürülmüş, binlerce kadın; fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalmıştır.
“HER 10 DAKİKADA 1 KADIN VEYA 1 KIZ ÇOCUĞU ÖLDÜRÜLÜYOR”
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve BM Kadın Birimi’nin yeni raporuna göre dünyanın bir yerinde her 10 dakikada bir kadın veya bir kız çocuğu, partneri, kocası ya da bir aile üyesi olan, tanıdığı biri tarafından öldürülüyor. Katledilen her kadın isyanımızdır. Şiddete, hukuksuzluğa ve bu karanlık zihniyete karşı isyandayız. Baskılarınız karşısında susmuyoruz, korkmuyoruz ve itaat etmiyoruz. Kadın cinayetleri son bulana kadar mücadele etmeye, sesimizi hep birlikte yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.
“ŞİDDET SON BULANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM”
Türkiye’de her yıl yaklaşık 400 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Başkan Durbay, şiddeti önleyen yasaların acilen uygulanması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti “İstanbul Sözleşmesini feshedenlerin hepsi kadın cinayetlerinin ortağıdır. Bu tür cinayetlerin gerçekleşmeden önce durdurulması için daha güçlü yasalara ihtiyaç duyulmaktadır. Seçilmiş bir kadın belediye başkanı olarak tüm kız kardeşlerime söz veriyorum, kadına yönelik şiddet son bulana kadar sizlerle birlikte omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğim. Bizler, şiddetin, sömürünün, yoksulluğun karşısında birlikte güçlüyüz. Şiddete, cinayetlere ve baskılara karşı; isyanımızla, mücadelemizle var olmaya, yaşamı ve eşitliği savunmaya devam edeceğiz. Kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren tüm kadın kardeşlerimi saygıyla anıyor, şiddete karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyorum