Özen; “Yaşar Kemal kendisini edebiyata ve barışa adayan bir aydındı”

GÜNDEM

Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, Türk ve Dünya edebiyatının Yazar Yaşar Kemal gibi bir değerini edebiyete uğurlamanın büyük acısını ve üzüntüsünü yaşadığını kaydetti. Özen, “Büyük ustanın arkasından sadece edebiyat sevdalıları ve sevenleri ağlamıyor, başta Çukurova olmak üzere toprakta ağlıyor. Toprak ekindir, sevdadır, vatandır, sevgidir ve bir ülkeyi ülke yapan en önemli değerlerden biridir. Yaşar Kemal yazdığı eser ve anlatımlarıyla bunun önemini ve değerini anlamış, Çukurova’yı sadece Türkiye’ye değil Dünya ülkelerine tanıtmış müstesna bir aydın şahsiyetti” dedi.

 Yaşar Kemal’i sadece yazar kimliğiyle tanımanın eksik olacağını kaydeden Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hakan Özen, “Yaşar Kemal hayatı boyunca Türkiye'de barış, insan hakları ve demokrasi mücadelesinin içinde olan entelektüel bir aydındı. Bir konuşmasında "Bir destanı yaratan kadar anlatan da yaratır" demişti... Sanki kendisini tarif ediyordu bu sözleriyle yazdıklarıyla Çukurova topraklarının destanını yazmıştı. Onu okuyup yazdıklarını anlatan okurları da bu destanı beslemişlerdi. Yaşar Kemal yaşamı boyunca sadece Çukurova’yı anlatmadı. Yazdığı eserleriyle Türkiye’yi, vatan topraklarını da anlatmıştı. Bu eserlerin birçoğu da yabancı dillere çevrilerek yurtdışında bir hayran kitlesi oluşturmuştu. İşin özü Yaşar Kemal büyük bir yazar olmasının yanı sıra yazdıklarıyla ve anlattıklarıyla Türkiye’nin gönüllü turizm elçiliğini de başarıyla yerine getirmişti. Edebiyat sevdalıları, kitap dostları, yüreği barıştan, dostluktan, kardeşlikten ve demokrasiden atan halk kitleleri de çok sevmişti Yaşar Kemal’i” ifadesinde bulundu.

 

Yaşar Kemal’in kendisini sevdaya, edebiyata, demokrasiye, barışa ve insan haklarına adamış örnek bir yazar olduğunu belirten Özen açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Böylesine bir üstadın edebi hayata göç etmeden önce son vasiyeti de yine barış ve demokrasiden yana olmuştu. Kasım 2014'te Bilgi Üniversitesi'nin kendisine 'fahri doktora' unvanı vermek için düzenlediği törene sağlık sorunları nedeniyle katılmayan Yaşar Kemal'in gönderdiği mesaj, adeta okurlara bırakılmış bir vasiyetti. Yaşar Kemal gönderdiği mesajda şöyle demişti: "Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar." 

 

Vefatından üç ay önce yazdığı bu mesaj Yazar Yaşar Kemal’in ne kadar hassas, ne kadar insancıl ve demokrasi – barış gönüllüsü, onurlu bir yaşam savaşçısı olduğunu bir kez daha gösteriyordu. İnanıyorum ki tüm okurları Yazarın bu mesajını bir emir, bir yaşam, bir görev olarak kabul ederek bu barış ve demokrasi bayrağını kalıcı kılabilmek adına tüm emek ve dirayetlerini ortaya koyacaklardır. Hakkın rahmetine uğurladığımız edebiyatın büyük ustası Yaşar Kemal’in eserleriyle yaşayacağına inanıyorum. Sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum”

 

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.