2019-10-02 12:10:58

EĞİTİMDE GEZİLER VE ETKİNLİKLER  

Mehmet Kanca

02 Ekim 2019, 12:10

Atalarımız bu sözü boşuna söylememiştir herhalde ‘’Çok yaşayan değil,çok gezen bilir’’Çocuklarımızın iç dünyasında hangi cevherlerin olduğunu keşfetmenin en güzel yollarındandır diyebiliriz güven ve sorumluluk duygularını kazanmalarına yardımcı olur geziler ve etkinlikler.Sosyal,kültürel,bilimsel,sportif ve sanatsal etkinlikler mutlaka eğitim yuvalarında var olmalıdır. Sabah 08:00 den Akşam 18:00 e kadar okullarda geçirilen zamanı düşündüğümüzde okulların öğrencilerin bir yaşam,öğrenme ve keşif alanları olduğunu söyleyebiliriz.Okul yöneticileri ve öğretmenler her çocuğun içindeki cevheri keşfedip bunu ateşlediğinde eğitim ilk amacına ulaşmış olur. Eğitimde verilen teorik bilgilerin gezi ve etkinliklerle daha da kalıcı olduğunu hepimiz söyleyebiliriz. Örneğin 18 Mart’ta Çanakkale’ye yapılan,10 Kasım’da Anıtkabire düzenlenen bir gezi ya da 4 Ekim'de hayvanları koruma günü sebebiyle derslerde işlenen konulara paralel bir hayvan barınağına yapılan gezide götürülen mamaların öğrenciler tarafından yedirilmesi,Kitap sevgisini bir kitap fuarına yapılan geziyle pekiştirme bunlar hep özeldir öğrenciler için.Ömür boyu hafızalarında kalır. Kitaplarda okuduğu teorik bilgileri eğitim yuvalarında düzenlenen etkinliklerle uygulamalı olarak gören bir öğrencinin öğrendikleri pekiştirilerek kolay kolay unutmaması sağlanır. Şahsen şehrimizde bulunan Şehzade Park her sınıf Tarafından ziyaret edilmeli, yine şu sıralar fuar alanında düzenlenen kitap Fuarını her sınıf ziyaret etmeli diye düşünüyorum.

Okullarda düzenlenen etkinlikler de aynı değerde bir çocuk içinde yer aldığı çok küçük de olsa bir gösteriyi sunduğu etkinliği ve konusunu asla unutamaz.MEB tarafından düzenlenen eğitim modeli de tam bu doğrultuda oldu diyebiliriz. Yeni modele göre 3 ara tatil olacak ve ara tatillerde Bilim Kültür Sanat Spor Gezi Fuar gibi etkinlikler düzenlenecek Geleceğimizi emanet edeceğimiz öğrenciler gençlerimiz de sadece kitaplardan değil uygulamalı olarak öğrenmiş olacaklar. Uzmanlar da araştırmalarının sonucunda yaparak yaşayarak öğrenmenin çok daha kalıcı olduğunu söylemektedirler. ÇÜNKÜ Yine yapılan araştırmaların sonucuna göre
Okuduklarımızın %10'u
İşittiklerimizin %20'si 
Gördüklerimizin %30'zu 
Gördüklerimizin ve işittiklerimizin %50'si 
Gördüklerimizin, işittiklerimizin ve ifade ettiklerimizin %70'i
Gördüklerimizin, işittiklerimizin, ifade ettiklerimizin ve yaptıklarımızın %90'ı akılda kalıyor... Hepimize eğitim yolunda bol etkinlik ve bol eğitim gezileri diliyorum.

Saygılarımla

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.