Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA

Osmanlı modası kına gecelerinin vazgeçilmezi oldu
 Gelinin baba evinde kalacağı son gece yapılan kına gecesi aynı zamanda en duygu yüklü zamanı kapsar. Hüzünlü, yanık bir ezgiyle söylenen ağıtlar, bu eğlence gecesinin olmazsa olmazıdır. Geleneksel yapının yoğun yaşandığı bölgelerde hala eski önemini korumaktadır. Kına yakmak eski İslam geleneklerindendir. ‘Vatana kurban olsun’ diye askere gidecek olan gence ve Allah’a kurban olsun diye kurbanlık koyuna yakılan kına, konu gelin olunca farklı anlamlar taşımaktadır. Kimi kınayı ‘Cennet Sıvası’ olarak kabul edip, sevap sayarken kimi de kınasız gelinin cennete gidemeyeceğine inanır. Ama pek çok Anadolu yöresinde kına aslında bakireliği diğer bir deyişle bekareti simgeler.

EKONOMİYE KATKI SAĞLADI

Kına gecesinde geleneksel Türk motifleri ile işlenmiş Anadolu kostümleri ile kına yakılarak  genç kızların düğün hazırlanması olarak kültürümüze yerleşti. Son yıllarda televizyondaki dizilerden etkilenerek Osmanlı kostümleri ve bindallılar moda olarak gelinlikler kadar gelin kızların kaçınılmazı olmazsa olmazı haline gelmişlerdir. Bugün Osmanlı kostümleri, bindallılarla süslenmektedir. İzmir’de tekstil ve modanın merkezi Mimar Kemalettin Moda Merkezi yüzlerce, binlerce gelinlikle beraber Bindallı ve kaftan üreten, Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesine ihraç ederek ülkemize hem ekonomik olarak artı değer katmıştır. Hem de bu sektörde yüzlerce insanın iş olanağı ve ekonomik katkı sağlamıştır. Ve de geleneklerin ve kültürlerin yaşatılmasında büyük bir rol oynamaktadır. Sonuçta baktığımızda Orta Asya’dan bugüne kadar gelenek olan, toyların ve düğünlerin vazgeçilmezi olan kaftanlarla bindallılar çeşit çeşit renk harmonisiyle moda dünyasına renk katmıştır.

HARUN CİCİ OSMANLI KOSTÜMLERİYLE SAÇI BÜTÜNLEŞTİRDİ

Dünyaca ünlü saç tasarımcısı Harun Cici Mimar Kemalettin Moda Merkezi’nde kaftan, bindallı ve kınalık üreten pek çok firmaya katalog, tanıtım, defile yaparak saçlarda da Osmanlı dönemini modasını kostümlerle bütünleştirdi. Harun Cici’nin zanaatı sanata çeviren yeteneği yurt içinde ve yurt dışında dikkatleri üzerinde topladı. Ukrayna’ da yaptığı “Çocuk gelinlere hayır” tiyatro şovunda kına gecesi konseptiyle Osmanlı kostümlerini ve kına gecesi geleneğini dünyaya tanıtı. Cici’nin sergilediği üstün performans dünyanın pek çok ülkesinde bu şovu yapması isteklerini beraberinde getirdi. Cici, Saraybosna, Kosova, Yunanistan gibi ülkelerde yaptığı tanıtımlarla kına gecesi geleneğimizi ve ulusal değerlerimizi dünyaya tanıttı.  Harun Cici kına gecelerinin de son yıllarda popüler hale geldiğini de hatırlatarak, “Kınalık diye tabir edilen bindallılar, kaftanlar, yani Osmanlı modası tekrar gündemde” ifadesini kullandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel