Sevgili Okuyucularım;

İran’da bulunan "Urumiye Gölü'nün Kuruması, İran yetkililerini nihayet harekete geçirdi!

URUMİYE gölü bu gün, 2 bin 276 kilometrekare alana sahiptir. Bir yılda bir önceki yıl konumuna göre 23 kilometre azaldığını nihayet İran’lı yetkililer açıkladılar.

Urimiye gölünde yatay küçülmenin dışında, dikey olarak ta küçülme meydana gelmektedir.

      İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçim öncesi URUMİYE Gölünü özel vurgularla kurtarma projesi olarak göstermişti. Gerçekleştiremediği seçim vaatlerinden biri için umut kapısı olarak VAN gölünü gösterdi.

      Ruhani hükümeti göreve geldikten sonra gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolar bütçe ayırarak, İran’da ülkenin en büyük çevre projesini başlatmış oldu.

  Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urumiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Van gölü gibi yerleştiği Urumiye şehrinden alan göl, kuraklıktan önce 5 bin 200 kilometrekare yüz ölçümüne sahipti. Şimdi ise 2 bin 276 kilometrekare alana sahiptir.

    Göldeki kuruma geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yöre halkının yaşamını olumsuz etkileyerek göçe neden olmaktadır.

     Kuraklıkla mücadelesine terk edilen gölü yeniden canlandırmak için, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti halk terimi ile “Yumurta kıçının ağzına geldikten sonra”  gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolar bütçe ayırarak, Yüzde 90'ı kuruyan Urmiye Gölü'nü kurtarmak için Van Gölü'nden su taşımak istiyor.

       İran'da Urmiye Gölü'nü Canlandırma Komisyonu Sekreteri İsa Kelanteri, “Urmiye Gölü'nü yeniden canlandırmak için Van Gölü'nden su taşımayı başlatmak İçin Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile görüşmeler başlatılmış olup, belli proje aşamasına gelinerek Teknik ve siyasi müzakereler sürdüğünü açıkladı.”

     İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'e konuşan Kelanteri, Van Gölü ve Urmiye Gölü'nün su yapılarının birbiriyle uyumlu olup olmadığına dair incelemeler yapacaklarını, 3-4 ay sürmesi beklenen incelemelerden sonra iki ülke arasında teknik ve siyasi müzakerelerin yapılacağını söyledi.

  Diğer taraftan, URUMİYE Gölüne Araz Nehrinden ve Hazar Denizinden kanal sistemi ile su taşıması yapılması projesi üzerinde durulduğu fakat teknik proje maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle mümkün olması görülmemektedir.

  Van Gölünün Urimiye gölünden 450 Metre yüksekte olması su akımı için rahat bir ulaşıma sağlayabilir. Hedeflenen su miktarı 2 Milyar küp olduğu bilinmektedir.

    Urimiye halkı 2011-ci yıllarda Urimiye gölünü kurtarmak için çevresel eylemler başlattığında 100’lerce genç tutuklanarak 10’larca genç yaralanmıştı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde Urimiye Gölünü kurtarmak için çağrılar yapılarak sosyal medya üzerinden kampanyalar başlatılmıştı!

   Gaflet uykusundaki, umursamayan bir yönetimi ancak 2019 yılında uyandırıla bilindi!

    Bu durum “Hidroelektrik enerji” (HES)’ler, Siyanürle altın aramalar ve çevre felaketlerine örnek oluşturacak niteliktedir.

   Kıymetini bilmediklerimizi kayıp edince feryadın yaşama faydası olamaz.

  Çevreye ve doğaya Duyarsız yaşam, Bir Kızılderili atasözüyle örtüşmektedir.

     “BU DÜNYA BİZLERE ATALARIMIZDAN MİRAS KALMADI, EVLATLARIMIZDAN EMANET ALDIK”

      Gelin emanete ihanetten vaz geçelim.

    Sağlıklı yaşayın, sağlıcakla kalın.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel