Öne Çıkanlar eğitim bir sen WeWalk Akıllı Baston Mehmet Akın ramis şiyak köprü çalışmaları

AK Parti'den YSK'ya itiraz

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel'in imzasının yer aldığı itiraz dilekçesinin ilk bölümünde seçimlerin yönetimi ve denetiminin nasıl yapılacağına ilişkin bilgi verildi.

Anayasa'nın ilgili hükümlerince seçimlerin dürüstlüğünün güvence altına alındığına işaret edilen dilekçede, dürüstlüğün ancak seçimlerin tarafsız yönetim ve denetimle mümkün olacağı vurgulandı.

Bu konuda gösterilecek zafiyetin, seçim sonuçlarını doğrudan etkileyeceği ifade edilen dilekçede, seçimlerin demokratikliğine gölge düşmemesi için oy verme sonrasındaki işlemlerin de eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerektiği kaydedildi.

Bu durumun ne kadar önem arz ettiğinin, 31 Mart 2019'daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin YSK'nin gerekçeli kararında belirtildiğine vurgu yapılan dilekçede, "Gerekçeli kararda seçimin iptaline dayanak, seçim kurullarının ve seçmen kütük bürolarında yapılan usulsüz ve kanuna aykırı işlemler esas gösterilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu kararda YSK'nin, kanuna aykırı işlem yapan ilçe seçim kurulu başkanı ve seçim müdürleri ile diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği kaydedilen dilekçede, bunun üzerine söz konusu sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığı vurgulandı.

"SEÇİMLERİN İPTALİNE NEDEN OLAN HUSUSLAR TEKRAR YAŞANMASIN"

Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının, hakkında soruşturma açılan seçim kurulu başkanları ile diğer görevlilerin, yenilenecek İstanbul seçimlerinde görev almamaları gerektiği yönünde karar aldığı, bu durumun açıklığa kavuşması için de YSK'den görüş istediği aktarılan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak kurulunuzun 31 Mayıs 2019 tarihli 4753 sayılı kararıyla ilçe seçim kurulu başkanlarının ve seçim müdürlerinin görev ve yetki sorumlulukları 298 sayılı Kanunun 15 ve devamı maddeleri ile Seçim Müdürlükleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Genelgede belirlenmiş olduğundan, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak işlem bulunmadığı kararlaştırılmıştır. Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 30 Mayıs 2019 tarihli yazısı üzerine verilen Yüksek Seçim Kurulunun 31 Mayıs 2019 tarihli 2019/4753 sayılı kararı eksik değerlendirilmiş olması nedeniyle ve seçimin iptaline neden hususların tekrar yaşanmaması bakımından, 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sağlıklı, düzenli ve şaibelerden uzak bir ortamda yapılabilmesi ve bu işlemlerin tarafsız kişilerce yürütülebilmesi için kanuna aykırı işlemleri gerçekleştiren ilçe seçim kurulu başkanı hakimler ile seçim müdürlerinin mevcut görevlerinden geçici olarak alınarak yerlerine yeni görevlendirmeler yapılması, seçimin güvenirliliği açısından önem arz etmektedir." 

"İLÇE SEÇİM KURULLARININ USULSÜZLÜKLERİNİ YSK TESPİT ETTİ"

YSK’nin İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine ilişkin gerekçeli kararında, seçim esnasında ve sonrasında yapılan usulsüzlüklerin somut bir şekilde anlatıldığı aktarılan dilekçede, kanuna aykırı işlem ile usulsüzlüklerin öncelikle ilçe seçim kurulu başkanları ile seçim müdürleri tarafından yapıldığının ortaya konulduğu bildirildi.

Anahtar Kelimeler:
AK Partiden YSKya Itiraz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel