Simit denince aklıma sokaklarda simit satan çocuklar ve aldıkları maaş yetmeyince bir tabla simit alıp aynı sokakları paylaşan dar gelirli yetişkinler aklıma geliyor. 9-10 yaşlarında çocukların bu mesleğe eğilmeleri daha doğrusu meslek sayılmayan bu fiil ile evlerine katkı sağlayıp öğrenimlerini sürdürmeye çalışan çocuklarımız. Aslında oyun bahçelerinde ve çocuklarını yaşayacakları sosyal fiziki alanlarda olmaları gerekiyorken, sokaklarda çocuk sesi ile simitçi diye haykırırken geçtikleri semtlerde çocuk bahçelerinde oynayan yüzme havuzlarında yüzen çok iyi şartlarda çocukluğunu yaşayanlara baktığı zaman o çocuk ruhu nasıl bir tepki göstereceğini hiç düşündünüz mü?

Bir taraftan için için ağlayan yüreği diğer taraftan satmakla yükümlü olduğu simitleri bitirip evine getirteceği birkaç kuruşun hesabını yapmak ve o parayı annesine verirken duyacağı mutluluğu (nasıl bir mutluluksa) yaşayanlar bilir o büyük sevinci ve bu çocuklar bizim demesini bilen ancak bununla ilgili hala sabıkalı olan bir toplum yapısı.

Bugün yetimler günü ve Müslüman Ülkelerde her hicri yılında Ramazan Ayı’nın 15. günü kutlanan Dünya Yetimler Günü bugün. Sadece ülkemizde değil İdlip’de baba özlemi çeken gözü yaşlı çocuk sayısı 200 bine yaklaştığı düşünülecek olursa, bu ürkütücü rakamlar Ortadoğu coğrafyamızı nasıl etkileyeceğini geleceğimizin nasıl karartıldığını görmeye yeterde artar bile.

Yine gündemimize dönecek olursak simit satarak kardeşlerinin geçimini sağlayan minik Hasan’ın Ahmet’in Mehmet’in öykülerini burada yazmanın gereğini görmüyorum. Az gelirli ailelerin yanında yetim çocuklarının da bu yolu tasvip ettiklerini gözlemlemekteyiz. Diyarbakır’da Bilinçli Çocuk Tiyatro Topluluğu Meva Sanat Atölyesi ve Çocuklar Üşümesin Platformu, hafta sonları okul harçlığı için sokaklarda simit satan küçük Taylan’ın daha önce hiç doğum günü kutlamadığını ve 5 Mayıs’ta 8 yaşına gireceğini öğrendi.

Bunun üzerine gençler bir kafede süsleme yapıp, palyaço kılığına girerek Taylan’ın doğum gününü kutladı. Daha önce pasta üflemeyen Taylan ilk kez bunu yaşamanın şaşkınlığını yaşadı.

Danslar edildi ve Taylan’a çeşitli hediyeler verildi ve o hediyeleri 8 yaşına dahi henüz giremeyen Taylan aldığı hediyeleri simit tablasının üzerine koyarak yine geldiği sokaklara hüzünlü bir şekilde simit diye haykırarak kayıplara karıştı.

Ben o günü hazırlayanlara çok teşekkür ederim. İnternet ortamında bunu öğrendim kutlarım. Çocuklarımıza çocukluklarını yaşatmanın kriterlerini tespiit etmek ve kesin çözüm üretmemiz gerekir. Bu çocukların ilerleyen zamanlarda toplumdan intikam alma içgüdüsü ile hareket edebilecekleri gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Çocuklarımıza sahip çıkmanın kriterlerini belirlemek ve gerek önlemleri almak önceliklerimiz olmalıdır diye düşünüyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda çok önemli adımlar attığını biliyoruz geçmiş yıllarda sokak çocukları tabiri sık sık kullanılırdı. Bugün konuşulan bir konu değilse bunun en büyük mimarı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’dır. Bugün Dünya Yetimler Günü hep birlikte çocuklarımıza çocukluklarını yaşatmanın yollarını bulalım.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel