Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu Serbest Gündem Manisa Büyükşehir Belediyesi

“Zeytinyağı İthal Edilmesi Üretimi Olumsuz Etkileyecektir”

Tunus’tan zeytinyağı ithal edilmesinin gündeme gelmesi üzerine bir açıklama yapan Manisa Ziraat Mühendisleri Odasının yeni başkanı Müjgan Şenay, bu durumunun zeytinin anavatanı olan Türkiye’deki üretimi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
“Zeytinin ana vatanı Türkiye’dir” diyen Şenay, “Son verilere göre dünyada dikili bulunan 900 milyon civarındaki zeytin ağacının 172 milyonu ülkemizde olup İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dördüncü sıradadır. Şu bilinmelidir ki zeytin Akdeniz ikliminde yetişen sağlığı kutsallığı ile bütünleşmiş özel bir bitkidir. Ülkemizde yetişen bu bitkilerin meyvesinden elde edilen zeytinyağımız kalitesi ve aroması ile dünyada kabul görmüştür. Şu anda gündemde olan Tunus’tan ya da diğer ülkelerden zeytinyağı ithal edilmesi tıpkı et, nohut, mercimek, buğday gibi diğer ithalatı yapılan yerli ürünlerimiz de olduğu gibi zeytinyağı üretimini de olumsuz etkileyecektir. Unutulmamalıdır ki zeytin ağacı dünya tarafından üretimi desteklenen ve teşvik edilen, çok uzun yıllar insanlığa hizmet eden bir bitkidir. Bu ağacın ve meyvelerinin korunması ve hatta markalaştırarak dünyada yerimizin yukarılara taşınması üreticilerimize ve gelecek nesillere görevimiz olmalıdır” dedi.
Şenay, ithalat yerine üreticiyi korumak adına adımlar atılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Tüketici ve üreticinin korunmasına yönelik verilecek doğru destekleme ve özendirme politikaları ile zeytin tarımının ülkemizde düşük maliyetlerle daha geniş alanlarda yapılmasının teşvik edilmesinin geçici çözüm olarak ortaya çıkan ithalat alternatifinden daha sağlıklı olacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel