Öne Çıkanlar Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisada kaybolan 2 teknisyen 6 saat sonra bulundu Yunusemre Kadınları Muhtar zatürreye yenik düştü Akhisar Arena

"24 Haziran'da Başka Bir Türkiye Var"

Albayrak, bir otelde Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun da  katılımıyla gerçekleştirilen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 53. İstişare  Toplantısı'nda, seçime giderken Türkiye'nin üzerinde istikrar ve güven iklimi  olduğunu söyledi.

Bu iklimin devam etmesi ve Türkiye'nin büyümesi noktasında sermaye  hareketleri açısından çok farklı bir iklimin olduğunu belirten Albayrak, "Ortada  bir hakikat varsa o da şu, artık dünyada küresel sermaye ve güç, Batı'dan Doğu'ya  kayıyor. Bu kayma düzeni içinde 20. yüzyılın kodlarıyla okumayacaksak 21.  yüzyılı, bu yüzyılın eşiğinde yeni denge ve dinamikleri ne şekilde hayata  geçirmek lazım?" diye konuştu.

Dünyadaki ekosistemin 2030'a kadar başka bir noktaya evrileceğine  dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:

 "Çin ve Hindistan'ın gayri safi milli hasılası, G7 ülkelerinin  tamamının toplamını geçiyor. İki ülkenin toplam 3 milyara yakın bir nüfusu var  ki, 3 milyarı da geçeceği söyleniyor. Neredeyse dünyanın yarısı. Türkiye'ye düşen  ne burada? Türkiye'de 2018, rekorlarla başladı. İhracatta 161 milyarı geçtik.  Üretim, yeni kaynak ve pazar çeşitliliğine dayalı bu büyüme içinde 'dünyanın  yarısı' dediğimiz bu iki ülkenin toplam ihracatımızdaki payı, yüzde 2-3'lerde.  Dünyanın yarısının ihracatımız içindeki payı, yok denecek kadar az."

 "Orta kuşak, Anadolu'dan geçiyor"

Albayrak, AB ile ticaret ve ihracat anlamında büyüyen bir ilişki  içinde yol alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

 "Yeni pazarları genişletmemiz lazım. Dünyanın yarısını yok sayamayız,  saymamalıyız. Çin pazarının turizme etkisi, yılda 130-140 milyon turist. Yüzde  1'i gelse 1,5 milyon turist. Ticaret dengesi, tüketim ve pazar açısından her yıl  büyüyen ekonomisi ile iç pazar talep dengesi noktasında da kaynak çeşitliği  açısından dünyanın en büyük iki ülkesinin toplamı, ekonomik ve pazar olarak başka  bir yere gidiyor. Biz buna sadece yönümüzü bir noktaya çevirerek hazırlanmaya  çalışıyorsak, doğru bir şey mi yapıyoruz? Yoksa pergelin ayağını açıp sadece daha  güçlü bir hazırlık sürecine mi bakıyoruz? Türkiye, bu küresel ekosistem içindeki  yeni kaymaların en kritik kuşağında yer alıyor."

Ticaret dengesinin ve ana yollarının değiştiğini anlatan Albayrak,  "Deniz yolundan, Kuşak Yol Projesi ile artık ekosistem, Pekin'den Londra'ya kadar  dünya nüfusunun 3'te 2'si, dünya ekonomisinin yüzde 60'ı bu networke giriyor. Bu  üçlü ana kuşağın içindeki orta kuşak, Anadolu'dan geçiyor. Türkiye olarak biz, bu  yeni ekosistemin içerisinde küresel rekabette en avantajlı ülkeyiz." dedi.

Ülke olarak 10 yıl içinde iletişim, ulaşım, alt yapı ve enerji  alanında bu değişime hazır olunması gerektiğinin altını çizen Albayrak, enerjide  çok ciddi mesafeler kat edildiğini aktardı.

"Siz ihracatınızı artırdıkça birilerinin ihracatı düşüyor"

Albayrak, Türkiye'nin büyüdüğünü, bunun daha bir başlangıç olduğunu  dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakmayın son birkaç haftadır yapılan algı operasyonuna. Onlar önemli  değil, 24 Haziran'a yönelik. Şu, gayet iyi biliniyor ki, 25 Haziran'da başka bir  Türkiye var. Daha güçlü, hızlı karar alan, sonuç odaklı ve büyüme endeksli yek  vücut bir Türkiye var. İşte bu süreçte, özellikle ekonomik alanda birileri kusura  bakıyor artık, 'bakmasın' diyoruz ama yapacak bir şey yok. Ortada bir pasta var.  İhracat piyasası ve pazarı var. Siz ihracatınızı artırdıkça birilerinin ihracatı  düşüyor. O ihracatı düşen, malını satamayan ülkelerin firmaları, ülkelerine  şikayet edip, en basit ticari ahlak söylemiyle, kıskançlık duyuyor mudur?  Duyuyordur herhalde."

Türkiye'nin emin ve güçlü adımlarla ilerlediğini belirten Albayrak,  bugünden sonra da 81 milyonu kucaklayan güçlü bir Türkiye ideali için hep  birlikte yürümeye devam edileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel