Öne Çıkanlar yunusemre belediyesi Manisa Büyükşehir Belediyesi joachim gauck ŞİİR TADI HEGEM MANİSA

'Tarih verilen deprem haberlerine inanmayın'

Denizli, Erzurum, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Bodrum gibi birbirinden bağımsız yerlerde olan sarsıntılar son olarak Adıyaman'daki depremin takip etmesi vatandaşlarda paniğe neden oldu. Son dönemlerde fayların oldukça hareketli bir görüntü çizmesini değerlendiren deprem uzmanlarına göre bunların hepsi Türkiye için olağan.

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı Dr. Ziyadin Çakır, yaşanan depremlerin birbirinden bağımsız olduğunu açıkladı.

"Barajlar zemine ek bir yük getirebiliyor"
Samsat'ta geçtiğimiz yıl da bu dönemlerde deprem olduğunu hatırlatan Dr. Çakır, "Bugün yaşanan deprem, o dönemden kalan bir hareketlilik de olabilir. Adıyaman'da Atatürk Barajı var. Baraj bulunan bölgelerde deprem riskinin artığını çünkü dolu barajın yüzeye ayrı bir yük getirdiğini biliyoruz" ifadesini kullandı.


İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Ziyadin Çakır

"Türkiye'de bu depremler olağan"
Son dönemlerde yaşanan depremlerin sıklaşmasında herhangi bir olağanüstü durum olmadığının altını çizen Çakır, şöyle devam etti:

"Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke. Bu nedenle yaşadığımız gibi sarsıntılar oldukça normal. Bunların birbirini tetiklediğini söylemek şu aşamada mümkün değil. Çünkü birbirini tetikleyen depremlerden bahsedilmek için bölgenin çok yakından izlenmesi gerekli."

"Tarih içeren deprem tahminlerini dikkate almayın"
Çakır ayrıca, özellikle medyatik olmak isteyen bilim insanlarının deprem konusunda tarih vererek konuşmasının çok yanlış olduğuna vurgu yaparak, "Tarih içeren deprem haberlerinin bilime, gerçeğe dayalı olduğunu söylememiz mümkün değil. Maalesef medyada bazen bu tür açıklamaları görüyoruz. Vatandaşlarımız, tarih içeren deprem tahminlerini dikkate almasın" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel