Öne Çıkanlar Kerbela turgutlu haber Mimar Sinan üst geçidi 10 Ocak Çalışan Gazetecileri tbmm genel kurulu

Dolar 6 TL’nin altına geriledi

Bazı uluslararası yatırım bankaları ve medya kuruluşları tarafından Merkez Bankası’nın rezervleri konusunda başlatılan tartışma ortamı, swap piyasası ve döviz kurlarındaki düşüşü “geçici ve tartışmalı adımlara” bağlamaları ile devam etse de atılan adımlar, döviz kurlarındaki oynaklığı azalttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri yakın dönemin en tartışılan konularının başında geliyor. Bu konuda özellikle uluslararası medyada yanıltıcı haberlerin çıkması rezervleri gündemin odağına yerleştirdi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 30 Nisan’da yılın 2’nci Enflasyon Raporu toplantısında rezervlere ilişkin sorulara cevap vermiş ve rezervlerdeki dalgalanmanın istisnai, yakın döneme özgü ve sıra dışı olmadığını ifade etmişti.

Çetinkaya, TCMB’nin rezervlerindeki dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan birinin, döviz ve TL piyasalarının etkin işleyişini sağlamak adına bankalara sunulan çeşitli likidite araçlarının piyasa gelişmelerine bağlı olarak TCMB tarafından farklı yoğunluklarda kullanılması olduğunu belirterek, piyasayı desteklemek amacıyla çok sayıda döviz likiditesi aracı sunan ülkelerde rezerv tartışmalarının, uluslararası rezerv varlık ya da brüt rezervler üzerinden yapılmasının en uygun yöntem olduğunu dile getirmişti.

OYNAKLIK AZALDI

Bu gelişmeler neticesinde Türk lirasında görülen sert dalgalanmalar yerini daha sakin bir seyre bıraktı. Önceki gün 6.25 lira sınırına kadar yükselen dolar, TCMB’nin adımları sonrası başlayan düşüşünü Asya piyasalarında hızlandırarak 6.05’e kadar geriledi.

ABD-Çin görüşmelerinden gelen olumlu açıklamaların da etkisiyle dolar dün 6 liranın altına kadar geriledi. Türkiye piyasaları kapalıyken uluslararası işlemlerde dolar 5.9586 liraya kadar indi. Serbest piyasada dolar günü 6.0950 liradan kapattı, bankalararası piyasada ise dolarda son işlemler 6.0995 liradan yapıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel