Öne Çıkanlar Jandarma ekipleri hazine bakanı ilk apantisit ameliyatı ak parti somada nevruz kutlamaları

Bakan Albayrak'tan flaş faiz açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat  Albayrak, İzmir programı kapsamında bir otelde iş dünyası  temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen "Adım Adım Ekonomi-İzmir İş Dünyası  Buluşması" toplantısına katıldı.

Burada yaptığı konuşmaya Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 96 yıl önce 17  Şubat'ta düzenlenen İzmir İktisat Kongresi'nde söylediği sözlerle başlayan  Albayrak, Atatürk'ün o dönemde kurduğu cümlelerin bugüne ışık tuttuğunu  vurguladı.

Bundan 96 yıl önce toplanan ilk İzmir İktisat Kongresi'ni ve kongrede  siyasi ve iktisadi bağımsızlığın ancak birlikte var olabileceğini gören Ulu Önder  Atatürk'ü ve Cumhuriyet'in kurucu kadrosunu saygıyla andığını dile getiren  Albayrak, savaş, yıkım ve yoksulluk içerisindeki bir milletin tekrar ayağa  kalkması ve refahının artırılması adına toplanan 1. İktisat Kongresi'nin örnek  alınacak bir basireti ifade ettiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin, son 16 yılda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden  biri olduğunu, gelinen noktada artık ihracat odaklı büyümeden, dev projelerden,  Ar-Ge yatırımlarından, yenilikçilikten, dünyanın en güçlü kamu mali yapısından ve  uluslararası ekonomi yönetiminin bir parçası olmaktan söz ettiklerini hatırlatan  Albayrak, zorlukları aşma noktasında tıpkı 96 yıl önce olduğu gibi büyük bir  kararlılıkla topyekun mücadele ettiklerini belirtti.

Geçen yılın ağustos ayından bu yana yaşanan finansal dalgalanmaların  ekonomiye olan etkilerini en aza indirmek adına çok güçlü bir duruş  sergilediklerini vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:

"Bu aziz milletin huzurunu ve refahını korumak adına tarihi bir  mücadeleye giriştik. Ekonominin her alanında tüm kurumlarımız ile güçlü bir  koordinasyon içerisinde girdiğimiz mücadelede kimsenin tahmin dahi edemediği bir  süreçte bu türbülansı geride bıraktık. Ancak ekonomide yerinde ve kararlılıkla  sürdürdüğümüz politikalar ve önümüzdeki dönemde atacağımız adımlarla yaşanan  ekonomik sıkıntıların program dönemi içerisinde, hatta ve hatta daha da önce  aşılacağına olan inancımız tamdır.

Biz bu dönemi yeniden dengelenme için bir fırsat olarak gördük.  Disiplinli ve değişim odaklı bir motivasyonla 2021 yılı sonunda iktisadi  faaliyetin tüm sektörlerde artık daha fazla yüksek katma değerli üretim yapan bir  yapıya dönüşeceğini çok net görüyoruz."

Tüm göstergelerde iyileşme

Ekonomiye yönelik finansal saldırılar karşısında ciddi bir sınav veren  Türkiye ekonomisinin, mali disiplinden taviz vermeyerek ve düşük borçluluk  oranlarıyla 2018 yılı Ağustos ayında yaşanan süreci atlatarak, dengelenme  sürecine girdiğini aktaran Albayrak, şunları kaydetti:

"Üç önemli unsur temmuz, ağustos ayından beri hep gündeme getirildi.  Mali disiplin, enflasyonla mücadele, cari denge. Uluslararası sermaye açısından  Türkiye'de kırılganlık olarak gösterilen bu üç alanda da son 6 ayda çok güçlü bir  cevap, karşı refleks gösterdik. Bugün geldiğimiz süreçte, bir daha hiçbir şekilde  bu tarz bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmaması için kararlı adımlar atmaya  başladık. Beklediğimizden de çok daha erken bir toparlanma, dengelenme süreci  görüyoruz. İşte son cari rakamlar. Ocak ayı sonu itibarıyla 12 aylık cari denge  rakamları, cari açık rakamları 20 milyar doların altına düşecek. Türkiye cari  açıktan cari fazlaya geçiş dönemine hızla yol alıyor."

Albayrak, zamanında ve kararlılıkla alınan tüm tedbirlerin sonunda  finansal piyasalardaki olumlu etkilerin kısa süre içinde gözlemlendiğini, tüm  göstergelerde bugün itibarıyla ağustos ayına kıyasla iyileşme görüldüğünü  aktardı.

Bakan Albayrak, "Sadece ağustos ayından bugüne kadar kurda yaklaşık  yüzde 30'a yakın iyileşme yaşadık. Türk lirası, dünyadaki bütün gelişmekte olan  ülkelere kıyasla en yüksek pozitif performans gösteren para birimi oldu. Risk  primimiz, 570 puanlara çıkmıştı, bugün geldiğimiz noktada 300'ün altını gördük. 2  yıl vadeli devlet tahvil faizleri, piyasa 950 baz puan, yaklaşık yüzde 10'luk  düşüş gösterdi. 5 yıl vadeli devlet kağıtları bin 200 puan, yaklaşık yüzde 12'lik  düşüş gösterdi. 10 yıl vadeli devlet tahvilleri 23-24'lerden 14'lere indi,  13'leri gördü. Şu anda 13-14 sınırında gidiyor geliyor. Yaklaşık yüzde 10'a yakın  düşüş gösterdi." diye konuştu.

"Faizlerdeki düşüş devam edecek"

Toparlanmanın hızlı şekilde devam ettiğini dile getiren Albayrak,  bugün esnaf ziyareti sırasında kendisine faizin sorulduğunu söyledi.

Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Faizler daha düşecek mi, daha yeni başladı. İyi, çok iyi ama yeterli  değil. İş dünyası için faizlerin daha çok düşmesi lazım. Sadece kamu bankalarımız  değil özel bankalarda da gerek mevduat gerek kredi faizlerindeki düşme sürecini  takip ediyorsunuz. Ama daha durun yeni başladı. Türkiye ekonomisi her türlü iç ve  dış şoka rağmen dayanıklılığını korumaya devam ediyor. Aldığımız tüm bu tedbirler  ve ortaya koyduğumuz strateji çerçevesinde ekonomimizdeki güçlenmenin devam  edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Bir futbolda bir de ekonomide dilin kemiğinin olmadığını, herkesin bir  şey söylediğini ertesi gün de söylediğini unuttuğunu belirten Albayrak, "Dolar 8  lira olacak, 10 lira olacak...' Al işte şimdi kara kara düşünüyor. '6'dan  dolarlar aldık, ne yapacağız şimdi dolar 5'lere düştü'. Siz tutmaya devam edin  elinizde o dolarları bakın ne olacak. Bu iş böyle. Siz daha çok beklersiniz."  ifadesini kullandı.

"İkinci çeyrekle birlikte rahatlama"

Esnaf ve KOBİ'lere yönelik kredi paketlerinin ve imkanlarının  kolaylaştırılması ve vergi muafiyetleri gibi pek çok desteği açıkladıklarını,  bankaların ve reel sektörün likiditeye erişimi için tüm imkanları seferber  ettiklerini dile getiren Albayrak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Ocak ayı kredi kanallarının, yapılanmaların artık yavaş yavaş  hareketlenmeye başladığı bir ay olurken şubat ve martta bu sürecin daha da  ilerlediğini çok net göreceğiz. İkinci çeyrekle birlikte, nisan ayıyla birlikte  bir çok alanda rahatlamanın çok daha güçlü hissedildiğini, özellikle enflasyonun  baz etkisiyle birlikte, enflasyonun çok daha hızlı ve güçlü düşmesi ve bununla  faizlerin de çok daha hızlı ve sert düştüğünü göreceğiz. Çok daha güzel günler  Türkiye'yi bekliyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel