Öne Çıkanlar salihli manisa Selendi Yatılı Bölge Ortaokulu Serbest Gündem şehzadeler belediyesi

Araç sahipleri dikkat! Bakanlık harekete geçiyor

Öztürk, yaptığı açıklamada, Türkiye'de motorlu araçların hava kirleticilerin başında geldiğini vurguladı.

Özellikle 15 yaş üstü motorlu araçların daha fazla hava kirliliğine  neden olduğunu dile getiren Öztürk, "Türkiye'de yaklaşık 22 milyon araç var. Bu  araçların yüzde 30'u 15 yaş üzeri, yaşlı. Bu araçların fenni muayeneleri, egzoz  muayenelerine baktığımız zaman, yaşlı araçların fenni muayeneye gelmediğini  görüyorum. Bunlar arızalı, hatalı, çevre düşmanı araçlar." ifadelerini kullandı.

Özellikle hava kirliliğindeki partikül maddenin en büyük  kaynaklarından birinin "dizel" yani "motorin" kullanan araçlar olduğunu aktaran  Öztürk, bu araçların fenni muayene ve egzoz muayenesini aksatmadan  yaptırmalarının hava kirliliği açısından önemine işaret etti.

Araç sahiplerinin egzoz emisyon ölçümünü 50 liraya yaptırabildiklerini  hatırlatan Öztürk, bunu süresinde yaptırmayanların ise yaklaşık bin 50 lira ceza  ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Hava kirliliğine neden olan motorlu araçlara ilişkin Emniyet Genel  Müdürlüğü ile bir çalışmaları olduğunu belirten Öztürk, "Emniyetten biz tüm  araçların listelerini alacağız. Bizde egzoz muayenesi yapılanlar var. Listeden  egzoz muayenesi yaptırmayanları tespit edeceğiz. Vatandaşı o noktada uyaracağız  ve zaman zaman da birlikte denetim sisteminin daha yaygınlaştırılması için  çalışma yapacağız." diye konuştu.

Bu konuda yerel yönetimlere de büyük görevler düştüğünü anlatan  Öztürk, il ve ilçelerde insanların araba kullanımını minimize etmek için bisiklet  kullanımını teşvik edecek günler düzenlenmesini istedi.

Egzozdan en çok trafik polisleri ve taksi şoförleri etkileniyor

Öztürk, 50 metreye kadar arabanın egzozundan çıkan kirleticilerin  kişileri etkilediğini dile getirerek, hava kirliliğine uzun süre maruz kalan ve  risk altındakilerin açık büfede çalışanlar, trafik polisleri, taksi şoförleri,  benzin ve motorin dağıtıcıları, otoparklarda ve otoyol gişelerinde çalışan  kişiler olduğunu kaydetti.

"Temel hedefimiz vatandaşın daha temiz hava solumasıdır." diyen  Öztürk, bu konuda farkındalığın artırılması için Bakanlık olarak "Ulaşım Kaynaklı  Hava Kirliliğinin SağlıkÜzerine Etkileri" başlıklı bir kitapçık  hazırladıkladıklarına da vurgu yaptı.

Kitapçıktan bilgiler

Kitapçıkta, motorlu araçların yaşlandıkça tükettikleri yakıt miktarı  ve kirletici emisyonunun arttığı belirtilerek, özellikle yaşlı motorlu, periyodik  bakımı ve onarımı yapılmayan, karbüratörlü, istiap haddinin üzerinde yük taşıyan  araçlar ile bozuk yollar ve trafik tıkanıklığının hava kirliliğinin artışına  neden olduğu bildirildi.

Taşıt emisyonlarının sürüş düzenleri, hız ve trafik sıkışıklığı,  rakım, meteorolojik şartlar, aracın tipi, boyutu, yaşı, fenni muayenesi, egzoz  muayenesi, emisyon kontrol ekipmanı ile bakımından etkilendiği bilgisine yer  verilen kitapçıkta, trafik kaynaklı hava kirleticilerin karbonmonoksit, partikül  maddeler, azot oksitler, uçucu organik karbonlar, polisiklik aromatik  hidrokarbonlar (PAH), yaz aylarında ozon, karbondioksit gibi maddelerin  salınımına yol açtığı belirtildi.

Kitapçıkta motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliğine uzun süre solunum  yoluyla maruz kalan kişilerde, akciğer hastalıkları, solunum fonksiyonlarında  düşme, sitogenetik bozukluklar, immünolojik hastalıklar, endokrin bozuklukları,  kanser, gürültü ve stres gibi hastalıkların görülebileceği aktarıldı.

Kitapçıkta özellikle egzoz muayenesi ve bakım-onarımı yapılmayan dizel  taşıtlardan salınan kirleticilere maruz kalma süresine bağlı olarak kişilerde  oluşacak akut etkilerin ise "Göz ve burun tahrişleri, stres, inme, astım, saman  nezlesi, alerjik duyarlılaşma, akciğer fonksiyonlarında zayıflama, baş ağrısı,  yorgunluk, mide bulantısı" şeklinde olduğu bilgisine yer verildi.

Trafiğin yoğun olduğu "Caddeye bakan pencereleri kapatın" uyarısı

Bu konuda kısa vadede alınabilecek önlemlere de dikkat çekilen  kitapçıkta, egzoz kaynaklı hava kirliliğini önlemek için kamuoyu algısının  oluşturulması, anti-rölanti ve düşük emisyonlu bölge uygulamasının devreye  konması, özellikle trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde trafik  polisleri, açık büfede çalışanlar, otoyol gişe ve otopark çalışanları, taksi  şoförleri, akaryakıt istasyonlarında çalışanlar ve diğerlerinin maske  takmalarının teşvik edilmesi, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde çalışanların  sağlık muayenesinin periyodik yapılması, trafiğin yoğun olduğu meydana, caddeye  ve sokağa bakan pencerelerin kapalı olması gerektiği aktarıldı.

Ayrıca, trafiğin yoğun olduğu ve durma noktasına geldiği yerlerde  araçların rölantide çalıştırılmaması, toplu taşıma duraklarının kavşaklar  geçildikten sonraki kısımda yapılması, çocukların okula gidişinin bisikletle veya  yürüyerek olacak şekilde planlanması ve elektrikli /doğalgazlı toplu taşıma ve  taksi kullanılması gerektiği de kitapçıkta paylaşıldı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel