Öne Çıkanlar Emekliye 241 lira zam Baba İlgilenir Zafer Sezer Alp alaşehir mitingi MOSTEMden Büyük Firmalardaki Personel Çocuklarına Kodlama Eğitimi

TEOG YERİNE MİS!

Yazıda, 5. sınıflarda uygulanacak yeni bir sınava ilişkin hazırlık talimatları yer aldı. Gönderilen genelgede 2017’de ilk kez uygulanacak sınav için hazırlıkların yapılması talimatı verildi. Sınavın ismi ise Milli İzleme Sınavı (MİS) olarak

genelgede yer aldı. Peki, TEOG'un yerine hangi sistem geldi? MİS nedir? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'merkezi sınav olmasın' talimatıyla birlikte MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü illere bir yazı göndererek 5. sınıflarda uygulanacak yeni sisteme ilişkin hazırlık talimatlarını belirtti. Gönderilen genelgede 2017 yılında ilk kez uygulanacak sınavın adı 'Milli İzleme Sınavı (MİS)' olarak yer aldı. Gönderilen genelgede 2017’de ilk kez uygulanacak sınav için hazırlıkların yapılması talimatı verildi. Sınavın ismi ise Milli İzleme Sınavı (MİS) olarak genelgede yer aldı. Peki,TEOG'un yerine hangi sistem geldi? MİS nedir? 

fft107_mf6685399

HAZIRLIK TALİMATLARI VERİLDİ

Alınan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'merkezi sınav olmasın' talimatıyla birlikte MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü illere bir yazı göndererek 5. sınıflarda uygulanacak yeni sisteme ilişkin hazırlık talimatlarını belirtti. Gönderilen genelgede 2017 yılında ilk kez uygulanacak sınavın adı 'Milli İzleme Sınavı (MİS)' olarak yer aldı.

HEM TEST HEM AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK

Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını İzleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilecek sınav ilk kez 5. sınıflara aralık ayında uygulanacak. İlk planda çoğunluğunu test sorularının oluşturacağı belirtilen sınavda açık uçlu sorular da çocukların değerlendirilmesi için kullanılacak.

230820171012210917608_2

TÜRKÇE, MATEMATİK VE FEN SINAVI

Sınavda sadece Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular yer alacak. Genelgeyle pilot illere ilk dönem sonuna kadar yetiştirilmesi gereken konuları bildiren MEB, işlenmesi gereken kazanımlar konusunda da okulların bilgilendirilmesi talimatını verdi.

İlk sınavda MEB’in yeni 5. sınıf Türkçe ders kitabında belirtilen ilk dört tema ve bu temalarda işlenen kazanımlar İzleme Sınavı’nın kapsamını oluşturacak.
TÜRKÇE

Türkçe sınavında “Çocuk Dünyası”, “Milli Mücadele ve Atatürk”, “Erdemler”, “Bilim ve Teknoloji” temalarındaki okuma kazanımları belirlendi.

resized_0c045-7557fccfsinavlar

MATEMATİK

Matematik dersi kapsamında ise MEB sınavda sormak üzere “Doğal Sayılar”, “Doğal Sayılarda İşlemler”, “Kesirler” ve “Kesirlerde İşlemler” konuları takvimlendirdi. Toplamda 73 saatlik ders planı yapan bakanlık, ilk olarak çocuklardan 9 basamaklı sayıların okunup yazılmasını, en çok 5 basamalıklı sayılarla toplama ve çıkarma işlemi, 3 basamaklı sayılarda çarpma işlemi ve dört basamaklı bir sayının 2 basamaklı bir sayıya bölmesini bekledi. Ayrıca, dört işlem içeren problemler, sayıların kare ve küpü hesaplaması, kesirli sayılara ilişkin işlemler de çocuklara öğretilmesi beklenen konular arasında yer aldı.

FEN

Fen Bilgisi dersi kapsamında da ilk 3 ünite olan “Dünya, Güneş ve Ay”, “Canlılar Dünyası”, “Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme” konuları yer aldı. Bu kapsamda çocuklardan Dünya, Güneş ve Ay hakkında bilgi sahibi olmaları, mikroskobik canlıların varlığı, canlıların sınıflandırılmasında sistematik terilmler, kuvvet birimi ve sürtünme kuvverini günlük yaşamdan örneklerle öğrenmeleri beklenecek.

PİLOT İLLER

Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerin pilot uygulama için seçildiği yeni sınav sisteminin ilk planda 24 şehirde denenmesine karar verildi. Bakanlığın belirlediği iller arasında Aydın, Bursa, Erzurum, Mardin, Mersin, Konya, Gaziantep, Kayseri, Trabzon’un da aralarında olduğu 15 büyükşehir yer aldı.

TEOG NEDEN KALKTI?

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kaldırılan TEOG yerine üzerinde çalışılan sisteme ilişkin, merkezi sınavın olmadığı bir model düşünüldüğünü açıkladı. TEOG’un kaldırılmasının ardından yeni sistem çalışmalarında sona gelen ve üç model belirleyen Bakanlık, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında taslakların sunumunu yapacak. Milyonlarca öğrenciyi ve veliyi ilgilendiren yeni sistem ailelerin en önemli gündem maddesi haline gelirken, bakanlığın üzerinde yoğunlaştığı yeni sistemin detaylarına ulaşıldı.

teog

Hürriyet'in haberine göre Bakanlıkta öne çıkan sistemin ipuçlarını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘özel nitelikli’ belli okullar dışında en iyi okulun öğrencilerin evine en yakın okul olduğunu söylemesi verdi.

YAKLAŞIK 300 LİSEYE SINAVLI GİRİŞ

Yeni alternatife göre en çok talep gören okullar kendi sınavlarını yapacak. Fen ve Sosyal Bilimler liseleri gibi özel nitelikli okullar öğrencileri kendi yapacakları sınavla seçecek. Öğrenciler bu okulların sınavına ortaokul not ortalamasıyla başvuracak. ‘Özel nitelikli’ kapsamına giren yaklaşık 300 lise var. Bu liselerin sınavlarına ise 8’inci sınıf öğrencilerinin yaklaşık yüzde 10’unun (100-120 bin öğrenci) girmesi bekleniyor.

Bazı öğrenciler ise yeteneklerine göre sertifikasyon modeliyle okullara yerleştirilecek. Spor, kültür, sanat, topluma hizmet, bilim başlıklı sertifikasyon belgeleri ışığında öğrenciler güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt yaptırabilecek.

BAŞVURUDA NOT ORTALAMASI ÖNEMLİ

Okulların yapacağı sınava başvurmak için not ortalamasının dikkate alınacak olması bazı okulların öğrencilerine ‘hormonlu’ yani şişirilmiş not verebileceği endişelerine yol açıyor. Hürriyet, bakanlığın ‘hormonlu not’ların önüne geçmek için izlemeyi öngördüğü yol haritasına da ulaştı. Bakanlık, her dersten yapılacak birer yazılının sınav sorularını merkezde hazırlayacak ve okullara gönderecek. Öğrenciler, Türkçe, matematik, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil dersleri için bakanlığın hazırladığı sorularla sınav olacak.

KENDİ ÖĞRETMENLERİ NOT VERECEK

Öğrenciler, yılda iki kez merkezin sorularıyla kendi branş öğretmenlerinin gözetiminde sınava girecek. Bu yazılıları yine sınava giren branş öğretmenleri değerlendirip not verecek. Sınavlarda test yöntemi uygulanmayacak. Bu notlar tek başına bir başka okula yerleştirmede kullanılmayacak, sadece hormonlu notlara fren olacak.

Ayrıca 81 ilde ölçme ve değerlendirme merkezi kurulacak. Merkezden gönderilen sorularla yapılan yazılı sınavların notları da bu merkezlerde toplanacak. Merkezler, öğrencinin ilgi alanlarını belirleyerek yeteneklerine göre hangi lise türüne gidebileceğine dair çalışmalar yapacak. Bu birimler okullarla işbirliği içinde çalışacak. Öğrencilerin notları, ilgi alanları takip edilecek.

BİR LİSENİN SINAVI DİĞERİNDE GEÇERLİ OLABİLECEK

Ortaöğretime geçişte yaklaşık 300 başaılı lisenin yapacağı sınavların bakanlığın kontrolünde mi gerçekleştirileceği, soruları okulların mı hazırlayacağı henüz netlik kazanmadı.

Ancak bazı liselerin yaptığı sınavdan öğrencinin alacağı not diğer lisede de geçerli olabilecek. Böylece öğrenci ayrı ayrı birçok lisenin sınavına girmek zorunda kalmayacak. Örneğin Ankara Fen Lisesi’nin yapacağı sınavdan öğrencinin aldığı puanı İstanbul Fen Lisesi kabul edecek. Bazı okullar, “Ben Ankara Fen Lisesi’nin puanına göre öğrenci alıyorum” diyebilecek. Her öğrenci, bu gözde okulların yapacağı sınavlara giremeyecek. Sınav için gereken not ortalamasının belirlenmesinde akademik başarı etkili olacak ancak sosyal, sanatsal, sporsal yetenekler de özendirilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel