Son günlerde oluşan ittifaklar, Başkanlık Sisteminin hemen hemen zorunlu kıldığı güçlerin birliktenliği zorunluluğunu gerektiriyor. Felsefeleri birbirine yakın olan siyasi partileri bir araya getirmesi, siyasi partilerin çokluğunun asgariye indirmesi dağınık siyaset kurumlarını bir araya getirerek ABD de ki gibi 2 veya 3 partili bir sürece doğru ülkeyi sürüklemesi kaçınılmazdır.
Aslında Başkanlık sistemi Cumhuriyet rejimini demokrasi ile taçlandıracak çok önemli bir fırsattır. Çıkacak olan uyum yasaları için iktidar ve muhalefete büyük sorumluluklar yüklüyor. 
Bu yasaların çıkması sürecinde tüm yayın kuruluşlarında açık bir şekilde TBMM'de yapılacak tartışmalar kamuoyuna yansıtılmalı ve demokratikleşme konusunda kimin samimi kimin gayrisamimi davrandığı görülmelidir. Aslında ana muhalefet partisi CHP'ye de büyük bir fırsat sunuluyor. Bu sınavda verecekleri önergeler kamuoyu tarafından yakından takip edileceği konusunda sokaktaki insan bunun sinyalini veriyor. Tarih tekerrürden ibarettir diyerek 1970'lerde kurulan MC. Hükümetleri gibi bir ayrışmayı getirecekse bu ittifaklar ülkeyi kabak gibi ikiye bölmekten başka hiç bir şeye yaramayacaktır.
Yapılacak uyum yasaları konusunun ilk maddesi parti içi demokrasisini içermeli ve çok iyi bilinmesi gereken husus parti içi demokrasiyi hayata geçiremeyenler ülke geneline demokratikleşmeyi yaygınlaştıramaz. Bu konuda herkes hemfikir ve bunun bilincindedir. Ancak mahalle baskısı sonucu sesler kısılmış hiç kimse yüksek sesle ne konuşabiliyor, ne de yazabiliyor. Ne yazık ki hal böyle olunca toplumun yozlaşması başlıyor ve her şeyin emir komuta zinciriyle yapılabileceği inancını taşıyan gençlerimiz oluşuyor.
Başkanlık Sistemi: Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrı ancak birbirini denetleyen güçler olarak hayata geçmesi bu sistemin olmazsa olmazıdır. Şayet bunu yapılacak yasal düzenlemelerle sağlayamazsak korkarım ki, Başkanlık Sistemi de istenen neticeleri vermeyecektir. O nedenle herkesin çok iyi bir kez daha düşünerek gereken önerileri sunmak durumundadır. Daha sonra meydana gelecek sistemsel kayıplar ülkeye büyük zararlar verecektir. 
Sık sık şiddete karşı sloganlar atarız ve biz şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak algılarız. Oysa bunlardan biri de siyasi şiddettir. Bir insanın bir siyasi partide bir bilenlerin beğenisi kazanmak için yalakalık yapması yerine halka neler yapabileceğini anlatması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bizden söylemesi...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner42

Haber Sabah
Manset24 Haberleri
Haber Entel